Lyt til artiklen:

Hjælp til gødningsstrategien

00:00
Hastighed: ???x
02:27

Hvis man er usikker på næste års gødningsstrategi, kan man få hjælp til sine beregninger i Næsgaard markstyring.

Programmet kan ifølge Datalogisk, der står bag programmet, anvendes til på en enkel måde at beregne, hvordan forskellige strategier påvirker økonomien og andre parameter - uden at skulle ændre i markplanen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Næsgaard markstyring har funktioner til planlægning, dokumentation og overblik, og det inkluderer en funktion, der hedder Scenarier, som er velegnet til at lave forskellige scenarier for marker og afgrøder.

- Dermed bliver det lettere at beslutte, hvilke indsatser der skal gennemføres ud fra forskellige forudsætninger, oplyser Datalogisk.

Priser ændrer sig

Funktionen er ifølge Datalogisk en stor fordel at anvende i en tid, hvor handelsvarer og salg af afgrøder ændrer pris næsten dagligt, netop fordi beregningerne af de forskellige scenarier kan foretages uden af skulle ændre i markplanen.

Man kan lave lige så mange alternative scenarier, som man ønsker og derefter sammenligne dem med sin oprindelige markplan.

Hvis man for eksempel har besluttet i sin markplan at anvende NPK-gødning, kan et alternativt scenarie være at gødske sparsomt med kun kvælstof og dermed acceptere et mindre udbytte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange bruger funktionen

- Vi oplever for tiden, at mange kunder er begyndt at bruge Scenarie-funktionen, og for de fleste bruger funktionen på grund af de store udfordringer med høje priser og problemer med levering af gødning, siger Birger Hartmann fra Datalogisk.

I Scenarier kan man også sammenligne, hvordan forskellige priser på afgrøderne påvirker økonomien, og derefter kan markplanen og scenariet vises side om side, så økonomi med videre nemt kan sammenlignes.

Hvis man beslutter at anvende et scenarie, kan det overføres til markplanen med et enkelt klik.

Eksempler

Skal man forklare og dokumentere at man har brugt flere penge på indkøb af gødning, kan man på én side vise forskellen på, hvordan normal henholdsvis aktuel prisprissætning påvirker økonomien.

Eller kan man ikke få fat i NS 27-4 gødning og må købe ren N-27 uden svovl, kan man nemt se, hvor meget ammoniumsulfat, man skal bestille for at dække svovlbehovet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Specielt i denne tid er vi glade for, at vores kunder kan gøre brug af dette beslutningsstøtteværktøj, for det giver rigtig gode forudsætninger for at træffe de rigtige beslutninger ud fra de aktuelle rammebetingelser, der nu måtte være, siger Birger Hartmann.