Lyt til artiklen:

Sprøjten genkender ukrudt i realtid

00:00
Hastighed: ???x
03:00

Den franske sprøjteproducent Berthoud har i flere år arbejdet med forskellige teknologier til præcisionslandbrug som for eksempel robotisering og kunstige intelligenssystemer, der er i stand til at genkende planter i realtid.

Målet er ifølge virksomheden at benytte de højteknologiske, elektroniske løsninger til at øge præcisionen i sprøjtningen og reducere forbruget af kemi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udviklingsarbejdet har nu ført til, at berthoud har lanceret et nyt plantegenkendelsessystem, som har fået navnet Sniper. Det fungerer ved hjælp af en række kameraer, der er monteret direkte på sprøjtebommen og har forbindelse til en terminal, der kører plantegenkendelsesalgoritmer, som betyder, at et kunstigt intelligenssystem er i stand til at genkende specifikke plante i realtid i såvel en afgrøde som på bar jord og på den baggrund spotsprøjte i kraft af sektionskontrol på dyseniveau.

rich-media-2
Kamerateknologien og den kunstige intelligens kan genkende de enkelte ukrudtsplanter, og sammen med Berthouds Spraytronic-system kan der ifølge virksomhedenn spotsprøjtes med stor præcision. Pressefoto.

- Således kan landmanden udføre sit spotsprøjtearbejde med præcision og samtidig reducere sine omkostninger til planteværn og reducere sine miljøpåvirkninger, siger Alex Hansen fra den danske Berthoud-importør Agri Unik ApS.

Sniper et testet i flere år i marken, og Berthoud har nu frigivet Sniper til sine selvkørende sprøjter med modelnavnet Raptor og til trailersprøjterne med modelnavnet Vantage.

Alex Hansen fremhæver, at Sniper på disse modeller vil betyde, at forbruget af planteværn pr. hektar blive reduceret væsentligt.

Sektionskontrol på enkeltdyser

Ifølge Alex Hansen er en forudsætning for, at det avancerede Sniper-system kan fungere, at Berthoud også har sit Spraytronic-system, der muliggør sektionskontrol på enkeltdyseniveau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spraytronic blev udviklet af Berthoud i 2017 og systemet er betegnelsen for, at det er muligt at programmere dråbestørrelser ved pulserende dyser, samt at der er sektionskontrol på enkeltdyseniveau.

- Denne teknologi gør det muligt, at variere en dyses gennemstrømningshastighed med 70 procent og samtidig fastholde et ønsket konstant arbejdstryk og fastholde en ønsket konstant ydelse - liter pr. hektar - og begge parametre i kombination med varierende kørehastigheder, fortæller Alex Hansen.

Han tilføjer, at systemet medvirker til at minimere uønsket vindafdrift.

Seneste udvikling af Spraytronic er kurvekontrol, som sikrer ens dosering på tværs af bommen, når der drejes.

Miljøforventninger

Berthouds fokus på udviklingsarbejde hænger ifølge Alex Hansen også sammen med, at myndigheder og samfund skubber på landbruget for at spare mest muligt på plantebeskyttelsesmidler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Berthouds udviklingsafdeling fokuserer derfor en stor del af sin forskning på teknologier, der imødekommer miljøforventningerne, samtidig med at Berthouds kunder sikres en bæredygtig anvendelse, siger Alex Hansen.

Foruden de teknologier, som Berthoud selv udvikler, har virksomheden også indgået partnerskaber med to virksomheder - Carbon Bee AgTech og Bilberry - der bruger såkaldt dyb læring og kunstig intelligens inden for landbruget.