Lyt til artiklen:

BL forsvarer brugen af glyphosat

00:00
Hastighed: ???x
02:36

Der er ingen grund til at tale Roundup og dets aktivstof glyphosat ned, sådan som politikerne på Christiansborg gør med en ny handlingsplan for pesticider. Sådan lyder reaktionen fra Bæredygtigt Landbrug ovenpå at en bred gruppe af partier torsdag indgik en pesticidaftale.

- De folkevalgte gør både klimaet og biodiversiteten en bjørnetjeneste ved gang på gang at mistænkeliggøre verdens mest skånsomme og effektive ukrudtsmiddel, som forskere - senest i en 11.000 sider lang EU-rapport - for længst har frikendt for skadevirkninger. Der findes ingen alternativer, der er mere miljø- eller klimarigtige, siger foreningens faglige direktør Jørgen Evald Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Glyphosat bliver billigere

- I øvrigt er det dobbeltmoralsk at tale om at forbyde visse anvendelser af dette aktivstof, samtidig med at man henholdsvis hæver og sænker afgifterne, alt efter hvor belastende midlerne er - med det resultat at netop glyphosat nu bliver billigere. Det svarer til at bede folk om at køre i små biler, samtidig med at man gør disse køretøjer dyrere. Vi så hellere, at man helt fjernede afgifterne. Det er alligevel svært at adfærdsregulere markedet, når danske landmænd naturligvis hverken bruger mindre eller mere end nødvendigt", forklarer han.

Som for 50 år siden

Derfor kalder Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør også den overordnede politiske ambition om at sænke pesticidbelastningen for helt urealistisk.

- Vi taler om en værre omgang formynderi, som man lægger oveni de lovlige og godkendte planteværnsmidler, der i forvejen er underlagt verdens strengeste pesticidlovgivning. For Bæredygtigt Landbrug er det vigtigt, at vi ikke bombes tilbage til en fortid for 50 år siden, hvor jorden skulle bearbejdes mange gange både efterår og forår - med den følgevirkning, at der skete en betydelig udledning af både nitrat og CO2. Det vil være stik imod nutidens miljø- og klimapolitik, siger direktøren i BL.

- Hvis de dyr, som bor på markerne - viber, fasaner, agerhøns, regnorme, biller med flere - kunne tale, ville de nok kunne berette om det problematiske for deres boligsituation, når landmændene er nødt til at pløje, harve og strigle mod ukrudt, siger Jørgen Evald Jensen.

Han roser til gengæld den del af aftalen, hvor undersøgelserne i forbindelse med godkendelsen udbygges (de såkaldte VAP-celler).

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi mener, at alle anvendte kemiske produkter, som vi anvender i samfundet, først burde godkendes efter disse grundige undersøgelser, siger Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør.