I 2019 satte Agri Nord gang i en kampagne for at sikre mad og levesteder til de vilde bier. Den kampagne fortsætter igen i år, hvor blomsterstriber og rod med halmballer og grenbunker skal give de vilde bier bedre vilkår, skriver Agri Nord i en pressemeddelelse.

Flere end 50 landmænd såede sidste år blomsterstriber på 26 kilometer, og det håber formand for Agri Nord, Carl Christian Pedersen, de vil fortsætte med igen i år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er vigtigt, at vi alle sammen er med til at give de vilde bier og insekter en god sommer, så vi kan få et rigere dyreliv. Det har stor betydning for vores landbrug, siger formanden.

Til gavn for alle

Udover at være fødekilde til de vilde bier er blomsterstriberne med til at skabe variation i landskabet.

- Striberne giver gode levevilkår for bier og insekter, der er med til at sikre bestøvning af afgrøder på landmandens marker, men ved siden af det, så forskønner det jo også vores landskab, siger formanden og fortsætter:

- Det er en fryd for øjet at se de her blomster langs landevejene.

Gamle bistriber kan have værdi

De mange landmænd, der sidste år etablerede bistriber på deres marker, kan desuden nyde godt af at lade den gamle stribe stå. Det skaber nemlig mere biodiversitet, fortæller natur- og projektkonsulent i Agri Nord, Mette Ragborg Møller:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis de gamle bistriber ikke bliver jordbehandlet, vil der vokse nye og forskellige danske blomsterarter, og striben vil fungere som levested for insekter.

Hun opfordrer derfor til, at man etablerer en ny blomsterstribe ved siden af den gamle.

- Arealet er støtteberettiget, så længe det ikke overstiger ti procent af marken og ikke bliver over ti meter bredt. Dermed kan man sagtens plante blomster skiftevis hvert tredje år og sikre, at insekterne overlever i jorden tæt på blomsterstriberne, siger Mette Møller Ragborg.

Det er muligt at tilmelde sig Agri Nords ordning om etablering af blomsterstriber frem til den 15. april.