Lyt til artiklen:

Domstol: Dispensation til neonikotinoider er ulovlig

00:00
Hastighed: ???x
01:18

Siden 2018 har en gruppe pesticider under betegnelsen neonikotinoider været forbudt at bruge i udendørs landbrug i EU samt til bejdsning af frø. Flere medlemslande herunder Danmark har dog de seneste fire år givet mindst 236 dispensationer til at bruge de forbudte midler.

Men med en ny dom ved EU-Domstolen skal det nu være slut med dispensationer til stofferne clothianidin, imidacloprid og thiamethoxam, det skriver Økologisk Nu

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

For i en ny afgørelse gør EU-Domstolen det klart, at dispensationer strider imod lovens intention, da loven er vedtaget på baggrund af beviser for midlernes skadelige virkning på bier og fugle.

Domstolen skriver desuden, at forbuddene er vedtaget for at beskytte mennesker og miljø, og at reglerne er baseret på et forsigtighedsprincip. Og dét betyder at godkendelsen af pesticider skal prioritere sundheden for mennesker, dyr og miljø højere end at øge produktionen.

Og som et ekstra svirp fastslår domstolen, at selve praksis med at bejdse frø med pesticider, som er forbudt i EU, er ulovlig. Det betyder at man heller ikke kan bejdse frø med henblik på eksport udenfor EU.