Abonnementsartikel

Torsdag morgen har Greenpeace startet en protest ved en svinebrug på Fyn.

Den 156-meter lange svinestald bliver snart til Danmark største med plads til 10.500 svin, skriver Greenpeace i en pressemeddelelse. Den ventes færdigbygget i februar 2020 og vil ifølge Faaborg-Midtfyn Kommunes miljøgodkendelse hvert år udlede over syv ton ammoniak til omgivelserne i et lokalområde.

Ifølge Greenpeace oplyser kommunen, at 1.389 lastbiler hvert år ventes at transportere foder, gylle, svin og døde dyr til og fra bedriften. Det nye svinebrug ligger få hundrede meter vest for landsbyen Heden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lokalpolitikere er ifølge Greenpeace også mødt op til demonstrationen. De er utilfredse med, at kommunerne med Landbrugspakken fra 2015 og en efterfølgende ændring af Husdyrbrugloven mistede retten til - ud fra lokale forhold - at afslå etablering eller udvidelser af svinebrug. Hvis bedriften opfylder standardkrav til eks. afstand til naboer og forventet lugt- og ammoniakemission, kan en kommune ikke længere sige nej til et nyt svinebrug eller til udvidelsen af en eksisterende.

Greenpeace anbringer et 66-meter langt banner med teksten "Stop svinefabrikkerne" på vejen ved byggeriet, og lokale borgere vil deltage i protesten sammen med naboer fra såvel Fyn som Sjælland.

- Danmarks er verdens største producent af kød per indbygger, og de alt for mange landbrugsdyr skader klimaet, miljøet, biodiversiteten og naboerne, der fremover skal leve med stanken og den potentielle sundhedsrisiko fra store mængder ammoniak og kemiske stoffer, siger landbrugspolitisk rådgiver hos Greenpeace, Kristian Sloth.

- Vi protesterer mod byggeriet af den her svinefabrik sammen med lokale borgere og andre ligesindede fynboer, fordi den er symbol på industriens vokseværk. Set i lyset af regeringen og et stort flertals ambitiøse klimamål må der nu udvises politisk ansvar, så mængden af landbrugsdyr reduceres markant, siger Kristian Sloth i pressemeddelelsen fra Greenpeace.