Greenpeace har i ny kampagne mod dansk griseproduktion slet ikke styr på fakta, lyder det fra Landbrug & Fødevarer. Der er flere faktuelle fejl og grove, udokumenterede påstande i Greenpeaces nye kampagne, der handler om, at nogle udvalgte naboer til griseproducenter mistænker, at de får helbredsmæssige problemer, Sådan lyder meldingen fra Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.
- Det er helt absurd at bygge en kampagne på påstande, sådan som Greenpeace gør i dette tilfælde. Greenpeace sejler rundt i udokumenterede beskyldninger i hele kampagnen, og det værste er næsten, at deres udvalgte eksempel på en griseproducent rent faktisk har en ny og moderne stald, der har reduceret luft- og ammoniakudledningen til gavn for både miljø og naboer, siger Niels Peter Nørring, områdedirektør i Landbrug & Fødevarer.
Ifølge Greenpeace har de lokale politikere i landets kommuner fået sværere ved at sige nej til udvidelser efter indførelsen af Landbrugspakken og herunder husdyrloven fra 2017.
Faktuelle fejl
Men det er faktuelt forkert, forklarer Niels Peter Nørring.
- Der er ingen forskel i årene før og efter landbrugspakken på det her punkt. Den har skabt større klarhed om reglerne, men der er ikke ændret ved, at en landmand har ret til at etablere eller udvide sin husdyrproduktion, hvis reglerne i lovgivningen i øvrigt er overholdt. Kommunerne kan kun træffe afgørelser inden for lovens rammer - sådan har det været i flere år før landbrugspakken. Jeg synes ærligt talt, det er uden for skiven at gå ud og tale usandt om landbrugspakken hver eneste gang, man ser sit snit til det, siger Niels Peter Nørring.
Kræver godkendelse
Greenpeace påstår også, at "I Danmark står intet til hinder for at selv svinefabrikker i landsbyer kan udvide".
Det er igen faktuelt forkert, lyder det fra L&F.
- En landmand kan kun få lov at udvide eller etablere en husdyrproduktion, hvis han/hun lever op til en række regler om f.eks. udledning af ammoniak og lugt. Der ligger helt faste rammer i lovgivningen på det her punkt, og det kræver altid en godkendelse at udvide. Det er jo ikke sådan, at en landmand bare går ud og lægger en ny stald klods op ad naboen. Der er lovgivning, der bestemmer, hvor langt stalden skal være fra omkringliggende beboelse, siger Niels Peter Nørring og fortsætter:
- Det er vigtigt at understrege, at danske landmænd ikke har gjort noget ulovligt og sådan set bare følger lovgivningen. Og når det er sagt, så er det altså vigtigt at sige, at vi heldigvis har utallige eksempler på godt naboskab blandt landmænd og borgere, siger han.