- De vildleder forbrugerne, som tror, at skinken kommer fra Frankrig, når den i virkeligheden sandsynligvis stammer fra Spanien, hævder Jeff Trébaol, svineproducent i Plouguin nord for Brest i Bretagne.
De vrede bretonske svineproducenter gør oprør imod de mange spanske trailere propfyldt med skinker, som de leverer til saltningsvirksomhederne rundt omkring i Bretagne. Den franske forening af svineproducenter (FNP) har opfordret landmændene til at blokere fem forarbejdningsvirksomheder i Bretagne.
I flere dage har de ud på natten opført vejspærringer for at blokere for de udenlandske lastbiler. Gennem disse handlinger ønsker FNP at lægge pres på kødindustrien for at tvinge den til at vise kødets oprindelsesland på produkterne.
Svineproducenterne forventer desuden meget af et logo med bogstaverne FFT, der betyder, at svinekødet kommer fra dyr, som er født, opdrættet og forarbejdet i Frankrig. Faktisk regner de med en gevinst på 20 eurocents pr. kg, det vil sige 1,5 kroner.
Svineproducenterne er udfordret af stigende foderpriser (plus 37 procent siden juni 2010) og de mener, at de bliver kvalt af krisen. Ifølge franske Crédit Agricole vil 12 procent af landmændene i Bretagne (8.500 producenter) være insolvente den 31.december.
Kød fra Tyskland
Den 23.november fandt demonstranterne en tysk lastbil, der var på vej til en fransk forarbejdningsvirksomhed med 19 tons svinekød fra Tönnies Fleisch.
Direktøren for den anklagede virksomhed, JeanCaby, i Bretagne forsikrede efter hændelsen, at firmaet havde været VPF-medlem siden 2003 (Viande de Porc Francaise, det vil sige en garanti for fransk svinekød) og derfor opfylder reglerne, som er specificeret af kunderne. Supermarkederne er de primære kunder, og de bestemmer i sidste ende, om de bestilte varer bliver øremærket med VPF eller ej.
Virksomheden mener, at de økonomiske konsekvenser, som er skabt af de gentagne blokeringer, forværrer en allerede kritisk situation for forarbejdningsindustrien, der er udsat for alvorlige vanskeligheder lige som alle andre aktører i branchen.
Landbrugsrådet i Finistère-departementet (det vestligste Bretagne) kræver en regional nødhjælpsplan for svinebranchen, som er ramt af en hidtil uset krise.
En tredjedel af de 1.200 bedrifter i Finistère befinder sig i en meget kritisk situation. De skyder skylden på de høje foderpriser som følge af de kraftigt stigende kornpriser og en for lav notering på svinekød. Flere og flere klemte producenter sætter deres landbrug til salg. Men til for høje priser i forhold til markedet.
- De bliver nødvendigt at tilpasse deres priser til markedsværdien, advarer Anne-Yvonne Hénot fra CER (Center for landdistrikternes økonomi) i Finistère.
Landmændene er i store vanskeligheder med en gæld, der til tider når op på 140 procent af værdien af de samlede aktiver (husdyr og ejendom).
Konkurrence fra Skandinavien
Ifølge Fortuné Le Calvé, som er repræsentant for FNP i Bretagne, har 30 procent af producenterne i regionen ingen indtjening haft siden 2006.
Han hæfter sig ved, at producenterne har mistet 12 eurocent (0,90 kroner) pr. kg svinekød i løbet af de sidste syv år. I dag støtter fødevareproducenterne industrien økonomisk. Men de bliver nødt til at vælte 30 euro pr. ton foder over på svineproducenterne. Mange producenter vil ikke være i stand til at klare det. Frustrationen er enorm. Der er behov for en 15 procents stigning i prisen på kød.
FNSEA, som er Frankrigs vigtigste landboforening, henvender sig også til forarbejdningsvirksomhederne og slagterierne for at opfordre dem til lidt mere fleksibilitet vedrørende indkøbspriserne. Organisationen prøver at samle de forskellige parter inden for svinekødsindustrien, herunder foderproducenterne, for at forsøge at øge prisen på svinekød og at kontrollere produktionsomkostningerne. Det bliver vanskeligt.
Hvad angår kødets pris fortsætter fabrikanterne med at basere sig på den tyske og den nordeuropæiske konkurrence. Et prisfald ventes igen inden for de kommende uger. Hvad angår omkostningerne, så afhænger fodereprisen i høj grad af prisen på korn og andre afgrøder, som er råvarer fremstillet af andre franske landmænd.
FNSEA opfordrer supermarkederne til at forhøje priserne på svinekødet.
- Stigninger er aldrig populære, men at redde bønderne på landet, er populært, siger Jean-Michel Lemétayer, formanden for FNSEA.
Han mener, at et par cents prisstigning udbetalt til svineproducenten næsten intet betyder med hensyn til, om kødet ender i forbrugernes indkøbskurv.