Rasmus Kjelsmark Nielsen, der er bygningsrådgiver i kvægstalde hos Byggeri & Teknik I/S, giver her sine bud på, hvad der er vigtigt at tjekke op på i stalden, inden vinteren melder sin ankomst.

- Det er ofte i de lidt mere åbne stalde, at det kolde vejr kan skabe udfordringer. Det første, jeg vil gøre, er at isolere vandrørene - den del af vandledningen, der er over gulvniveau. Normalt er en af de store udfordringer vandkopperne, hvor ventilen hurtigt kan blive udsat for frost, fortæller Rasmus Kjelsmark Nielsen, der anbefaler at få et rundløb, så vandet hele tiden cirkulerer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ellers er der en meget hurtig måde at isolere rørene på, mener bygningsrådgiveren:

- En nem måde at isolere et rør på er at sætte et stykke skumgummi eller flamingo rundt om røret. Udfordringen ved den metode er dog, at hvis det sidder i nærheden af dyrene, begynder de at slikke på det og dermed ødelægge det, siger Rasmus Kjelsmark Nielsen, og tilføjer:

- Jeg har tidligere set nogle, der har taget en form for nedløbsrør og skåret op og derefter sat uden på isoleringen og fastgjort det med patentbånd eller lignende. På den måde har dyrene ikke mulighed for at slikke på isoleringen.

Ifølge Rasmus Kjelsmark Nielsen er der nogle steder, hvor det vil give god mening at støbe rørene til med beton, men da skal man selvfølgelig være opmærksom på, at det så ikke er så ligetil at komme til dem igen, hvis røret bliver utæt på et tidspunkt.

{% image: 2 %}

Test udstyret på bedriften

- Dernæst vil jeg se på udfordringen ved udmugningen, der kan fryse fast ved hård frost. De fleste skrabere har en vinterindstilling, så det er vigtigt at huske at slå denne indstilling til inden brug, fortæller Rasmus Kjelsmark Nielsen, der har arbejdet som bygningsrådgiver siden 2006, og derfor har flere års erfaring med vinterens udfordringer i en kvægstald.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I malkestalden - uanset om det er med robotter eller ej, er der ifølge bygningsrådgiveren nogle helt lavpraktiske ting at tjekke op på inden vinteren.

- Sørg for at få testet varmeblæserne nu - på den måde har du stadig lidt tid til at få den fikset, hvis den er i stykker, siger Rasmus Kjelsmark Nielsen, og fortsætter:

- I mange stalde er der et gardin mellem opsamlingspladsen og malkestalden - også her er det en god idé at teste, inden det skal bruges. Hvis man ikke har noget, der kan lukke nogenlunde ned, så vinden ikke kommer ind, er det en god idé at få gjort sig nogle tanker om, hvordan der kan blive lukket af.

Godt forberedt

Rasmus Kjelsmark Nielsen anbefaler at sætte et kryds i kalenderen til at teste diverse udstyr. På den måde er det både nemt at huske, og samtidig er der tid til at få fikset eventuelt ødelagt udstyr.

- Jeg synes generelt, at landmændene i Danmark er gode til at forberede sig til vinteren. Men de fleste kender jo også deres bedrift så godt, at de ved, hvad de skal være opmærksomme på, fortæller bygningsrådgiveren, der gerne deler ud af sin erfaring, hvis en kunde spørger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Som bygningsrådgiver har jeg set mange forskellige løsninger på vinterens udfordringer. Vi finder også selv på nye løsninger, når vi projekterer nye stalde, siger Rasmus Kjelsmark Nielsen.