Abonnementsartikel

Det amerikanske selskab Pilgrim's Pride Corporation køber Danish Crowns britiske selskab Tulip Limited for 2,4 milliarder kroner.

Den danske eksport af bacon til Storbritannien fortsætter uændret, men Danish Crown sælger sit britiske selskab Tulip Limited, der har stået for forarbejdningen og salg af både danske og lokale råvarer til de store detailkæder på den anden side af Nordsøen.

- Pilgrim's Pride Corporation er i forvejen en stærk spiller på kylling i Storbritannien, og de vil gerne styrke deres position indenfor grisekød og kan give Tulip Limited det løft, som virksomheden og medarbejderne fortjener. Omvendt vil vi gerne forenkle vores britiske forretning, så derfor er det en handel med perspektiv for begge parter, siger Jais Valeur, der er Group CEO i Danish Crown.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pilgrim's Pride Corporation betaler cirka 2,4 milliarder kroner for Tulip Limited og overtager 12 fabrikker med tilsammen cirka 6000 medarbejdere.

- Vi er glade for at kunne styrke vores europæiske forretning med købet af Tulip Limited, som positionerer Pilgrim's Pride Corporation som en førende spiller globalt. Tulip Limiteds integrerede produktion, viden om innovation, velinvesterede produktionsanlæg, relationer til kunder og stærke lederteam vil cementere vores platform for vækst på det attraktive marked i Storbritannien, siger Jayson Penn, der er Global CEO i Pilgrim's Pride Corporation.

Danske Råvarer til bacon

Danish Crown skal fortsat levere danske råvarer til de fabrikker, der producerer dansk bacon og dansk skinke til de britiske supermarkeder og står samtidig frit i forhold til at levere råvarer til den øvrige britiske forædlingsindustri.

Salgssummen ligger under Danish Crowns bogførte værdier i Tulip Limited, så Danish Crown kommer til at realisere et tab på cirka 500 millioner kroner som følge af salget.

- Vi har gennem tre år arbejdet målrettet på at genskabe indtjeningen i Tulip Limited. Vi er nået så langt, at vi i det kommende regnskabsår forventede igen at tjene penge, men omvendt har vi også konstateret, at det vil kræve fortsatte investeringer at få indtjeningen op på det niveau, hvor vi var frem til 2015. Samtidig ville det fortsat trække betydeligt på koncernens samlede ledelsesressourcer, så på den baggrund er jeg sikker på, at vi gør det rigtige for Danish Crowns ejere, de danske landmænd, siger Jais Valeur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Milliard-eksport fortsætter

Danish Crowns aktiviteter i Storbritannien har i mange år været opdelt i to forretninger. Tulip Limited. har stået for salget til detailhandlen, mens Danish Crown UK har haft ansvaret for salg af danske råvarer til den britiske forædlingsindustri, herunder til Tulip Limited.

Danish Crown UKs forretning bliver ikke påvirket af salget af Tulip Limited., så forudsætningerne for Danish Crowns samlede eksport af dansk grisekød til Storbritannien er uændrede.

- Vi eksporterer årligt for op mod fire milliarder kroner til Storbritannien, og det har været helt centralt for os, at den eksport ikke handicappes fremadrettet. Vi vil fortsat levere en stor del af det grisekød, der sælges i den britiske detailhandel, og samtidig har vi stadig muligheden for at udvikle vores forretning indenfor salg af råvarer til forædlingsindustrien og faktisk også foodservice-segmentet, hvor der fortsat er vækst, siger Jais Valeur.

Salget af Tulip Limited til Pilgrim's Pride Corporation er betinget af godkendelse fra relevante konkurrencemyndigheder.