Danmark skal gøre sig uafhængig af import af protein til dyrefoder, skriver Ingeniøren. Lige nu lægger den omfattende sojaimport til dansk foder beslag på enorme landområder i Sydamerika. Ifølge Ingeniøren arbejdes der på højtryk hos planteforædlerne for at skabe græs med højere proteinindhold, som kan erstatte soja-foderet. Nu har algeeksperterne meldt sig til tjeneste på landjorden, så de danske kyllinger som et forsøg om et par år, forhåbentligt kan spise foder med proteiner fra mikroalger dyrket på en mark i Danmark.

- Projektet kan lave rigtig meget protein på en bæredygtig måde. Hvis det går godt, kan vi lave 15 til 20 tons protein pr. hektar. Det betyder alt andet lige, at hvis der var biogasanlæg nok ? og det er der ikke i dag ? kunne vi forsyne hele Danmark med nok protein på bare 30.000 hektar. Det er ikke ret meget,« siger Claus Felby, professor i biomasse på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet til Ingeniøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskere og industri er gået sammen om et projektet, Remapp, hvor de vil udnytte sidestrømmen med overskud af CO2 og afgasset gylle med masser af næring i. I projektet skal etableres et anlæg på 800 m2, hvor man ved hjælp af sidestrøm dyrker mikroalger i lange rør eller poser. Når algerne er klar til høst, tapper man dem af og udskiller proteinerne, der så kan tilsættes foderprodukter.

Flere samarbejdspartnere

Ifølge Ingeniøren er der input fra mange sider til projektet. Teknologisk Institut har haft algebiolog Malene Olsen til at finde den rette algeblanding med naturligt forekommende alger i den danske natur, mens Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet, hvor Claus Felby og hans team tager over, når algerne bliver høstet fra de lange rør. Algerne har en hård cellevæg, som skal nedbrydes med enzymer, og det er Felby og hans folk eksperter i.

Projektet løber i fire år, og har et samlet budget på 26 millioner kroner, hvor Innovationsfonden bidrager med de 18 millioner kroner. Parterne mener selv, at de griber proteinproduktionen an på en smartere måde end tidligere set ved algeprojekter, hvor man har forsøgt at få alger til at gøre noget bestemt.

- Her lader vi algerne gøre det, som de er rigtig gode til ? nemlig at producere protein på den måde, som de vil, så de sprøjter proteiner ud. Så det er et slags 'Keep It Simple Stupid'-projekt, hvor vi i stedet for at gøre det alt for avanceret arbejder med biologien i stedet for imod den. På den måde kan man lave rigtig meget protein på ikke ret meget plads, siger Claus Felby til Ingeniøren.

Omkring 50 procent af algerne er protein, og produktionen kan finde sted stort set året rundt.