Lyt til artiklen:

Danske virksomheder går sammen om ansvarlig sojadyrkning i Brasilien

00:00
Hastighed: ???x
03:24

Virksomhederne Arla, Rema 1000, Dagrofa, Coop, DLG og Danish Crown er gået sammen om fælles indkøb af sojakreditter i Brasilien i 'Dansk Alliance for Ansvarlig Soja.'

I en pressemeddelelse oplyser virksomhederne, at de er blevet enige om en fælles aftale om indkøb af ansvarlige RTRS-kreditter (Roundtable for Responsible Soy) i et partnerskab og samarbejde med WWF Danmark og Etisk Handel Danmark, der er støttet af Udenrigsministeriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

RTRS-kreditter kan købes af virksomheder, og én kredit svarer til et ton certificeret soja. Når virksomheder køber kreditterne, støtter man sojabønder, der dyrker ansvarlig soja ud fra 108 RTRS-kriterier. Forskning har vist, at selv om alle RTRS-kreditter sikrer, at produktionen lever op til de samme kriterier, repræsenterer de ikke nødvendigvis den samme effekt. Det skyldes, at kreditter kan købes "blinde", og det vil sige, at køberen ikke har indsigt i hvem eller hvordan kreditterne støtter en positiv udvikling.

Danske sojaaktører øger ambitionerne for klodens skove og naturområder

Se også:

Danske sojaaktører øger ambitionerne for klodens skove og naturområder

Bygget på disse erfaringer har alliancen nu udarbejdet en model, hvor alliancemedlemmer går sammen om at støtte en transformationen af sojaproduktionen i et højrisikoområde. Modellen bygger på flere elementer, herunder; geografisk bestemt til højrisikoområder, samarbejde på tværs af leverandørkæden, øget dialog/adgang til producenter og flerårig forpligtelse.

Ifølge Aske Skovmand Bosselmann, der er lektor og Ph.d. ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi hos Københavns Universitet, har Alliancen lagt en god strategi med fælles indkøb af ansvarlige sojakreditter.

- Det kræver store investeringer i både infrastruktur og logistik at få den ansvarlige soja fysisk adskilt fra den konventionelle. Og det kræver især, at der produceres nok ansvarlig soja. Derfor er det en god strategi at gå flere aktører sammen om at købe fra ét område, så der skabes incitament til at skabe rammerne til det. Regionelle kreditter er et skridt i denne retning. Flere europæiske lande, som for eksempel Frankrig, er også begyndt at kigge på Danmark, som en god case. Og det skyldes, at der i alliancen samarbejdes på tværs af forskellige aktører, som jo ellers er i konkurrence med hinanden, siger han.

Fluer kan erstatte soja i foder

Se også:

Fluer kan erstatte soja i foder

I den fælles aftale har alliancemedlemmer valgt at købe kreditter fra producenter i én af de mest sårbare regioner i Sydamerika, nemlig Cerradoen i Brasilien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har nået en vigtig milepæl med denne fælles aftale. Vi har i alliancen samlet de største danske købere af sojakreditter, og vi kan dermed skabe reel impact i Brasilien og dokumentere fremgang i forhold til klimaresiliens, pesticidforbrug, sundhed, biodiversitet og så videre. Og på sigt vil vi gerne inspirere andre lande og flere aktører til lignende modeller, siger Janine Dortmundt, der er rådgiver i Etisk Handel Danmark.

Alliancens vision er, at al soja importeret til Danmark er produceret ansvarligt og lovligt i 2025.