Kvægrådgiverne i Vestjysk Landboforening strækker sig gerne langt med rådgivning uden for normal arbejdstid, når der opstår et akut problem i stalden, som landmanden ikke umiddelbart selv kan løse.

Alligevel kan det være svært at få sig selv til at ringe til rådgiveren en lørdag aften. Vestjysk Landboforening har derfor udviklet et online-værktøj, der blot med netadgang og et abonnement giver svar på det meste, når det gælder pasning af kalve og ungdyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores kunder ved godt, at de kan ringe til mig, så snart jeg sidder i bilen kl. 5 om morgenen. Men af høflighed gør de færreste det en fredag aften, selv om de står i en kalvestald, hvor 70 procent af kalvene pludseligt har fået diarré, siger Rikke Engelbrecht, Vestjysk Landboforenings kalveekspert.

I den situation kan Opdræt Online benyttes som en alternativ løsning, da den kommer omkring alle problemstillinger i kalve- og kvieholdet. Det sker med udgangspunkt i forskning, faglitteratur og de erfaringer, som Rikke Engelbrecht har opsamlet i både ind- og udlandet - og omsat til danske forhold.

Selvhjulpne kvægbrugere

- I eksemplet med diarré i stalden kan kalvepasseren derfor med det samme få at vide, hvordan kalve og kalvebokse vaskes rene, uden at smitten spredes til de øvrige dyr. En præcis opskrift på en hjemmelavet kalveblanding baseret på gårdens egne råvarer er et andet eksempel, hvor net-værktøjet kan yde nyttig hjælp, siger Rikke Engelbrecht.

Grundtanken bag Opdræt Online er, at rådgivningen til kvægbrugerne ikke skal begrænses til direkte kontakt gennem besøg eller telefon.

- Vi vil gerne dele vores viden med kunderne og gøre dem selvhjulpne. Landmænd er i dag rigtige dygtige og kan med den rette viden til rådighed sagtens selv være fejlfindere, siger Rikke Engelbrecht.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Begejstrede mælkeproducenter

Opdræt Online har, som alle andre it-løsninger, været i test hos et par driftige mælkeproducenter. Blandt andet Elmer Neergaard fra Aalestrup.

- Jeg går efter enkle og simple rutiner til brug i stalden. Og jeg vil gerne gøre det, når jeg har behovet, lysten eller får spørgsmålene fra mine ansatte. Så konceptet, som Vestjysk Landboforening har taget initiativ til, glæder mig. Ny, faglig viden som virker på min bedrift og øger bundlinjen ? det er lige noget for mig, siger Elmer Neergaard.

Adgangen til nyheder på Opdræt Online koster 1.500 kroner årligt og inkluderer også bogen 'Tjekbog til opdræt'. Bogen udkom tidligere på året og er skrevet af Rikke Engelbrecht. Vestjysk Landboforening lancerer det nye, netbaseret værktøj i forbindelse med Landsskuet i Herning den 29. juni-1. juli.