Sidste år var vårbyg den mest ubredte afgrøde i Danmark, men i år må byggen se sig slået af vinterhveden. Det viser nye tal fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.

Arealet med vinterhvede er i 2017 oppe på 548.663 hektar og har dermed overhalet sidste års førsteplads, vårbyg, som dyrkes på 540.832 hektar. Arealet med vinterhvede er således øget med 20.069 hektar i forhold til sidste år, mens arealet med vårbyg er faldet med 55.769 hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Resten af top 10-listen over de mest udbredte afgrøder i Danmark i 2017 ser således ud:

Græs med kløver/lucerne, under 50 % bælgpl. (omdrift)

Vinterraps

Silomajs

Vinterbyg

Artiklen fortsætter efter annoncen

Permanent græs, normalt udbytte

Vinterhybridrug

Vårhavre

Græs uden kløvergræs (omdrift)

Nok græs

Hvert år opgør Landbrugs- og Fiskeristryelsen andelen af permanent græs i Danmark på baggrund af de indsendte fællesskemaer. Det skyldes, at et af de grønne krav i EU's forordning om arealstøtte er, at Danmark skal opretholde andelen af permanent græs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2017 er andelen af permanent græs beregnet til 7,5 procent af landbrugsarealet. Det er en lidt lavere andel end i 2016, men fordi der samtidig er en relativt stor del af det permanente græsareal, der er blevet økologisk, opfylder Danmark fortsat kravet. Det har ikke været et problem for de danske landmænd at opfylde kravet om permanent græs, siden det blev indført.