Det er en historisk aftale, der i dag er blevet indgået mellem Danmark og Kina. Ved en underskriftsceremoni med deltagelse af statsminister Lars Løkke Rasmussen og den kinesiske premierminister Li Keqiang er en aftale om kinesisk import af forarbejdet grisekød fra Danmark blevet indgået.

Aftalen om at eksportere forarbejdet svinekød til kineserne har været under opsejling i mange år. I 2014 var det tæt på, men den endelige godkendelse har ladet vente på sig. Nu er aftalen underskrevet og Danmark kan begynde at sende gode danske pølser til Kina.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en historisk dag. Noget danske politikere og vi i Landbrug & Fødevarer har kæmpet for i årevis, er endelig blevet realiseret. Vi har brugt store ressourcer på at imødekomme kineserne, så de kan føle sig helt trygge ved at importere danske forarbejdede produkter med grisekød, siger Karen Hækkerup, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer.

Det er særligt den høje danske fødevaresikkerhed, der gør, at Danmark er blandt de første lande i verden, der får en aftale som denne med Kina. Kineserne er meget opmærksomme på de fødevareskandaler, der har ramt flere lande ligesom Kina heller ikke er gået fri. Derfor kan flere danske produkter med høj sikkerhed godt gå hen og blive et hit.

- Et forsigtigt estimat lyder, at vi kommer til at kunne eksportere for 250 mio. kroner årligt som følge af denne aftale. Men når vi ser på, hvor meget kineserne har fået øjnene op for danske fødevarer de seneste år, så kan der sagtens ligge et langt større potentiale og vente på sig, siger Karen Hækkerup.

Aftalen kommer forhåbentlig til at kunne mærkes helt ude hos den enkelte svineproducent, når der skal sættes tryk på pølseproduktionen.

- Kina har været et godt bekendtskab for os landmænd de seneste år. Og med denne aftale kommer vi til at stå endnu stærkere på det kinesiske marked. Jeg glæder mig både som svineproducent og repræsentant for slagterierne, siger Asger Krogsgaard, bestyrelsesformand for Danske Slagterier.