Forskere fra Aarhus Universitet undersøgte 19 danske vandløb i 2012, og her kiggede de på forekomsten af sprøjtemidler og planteværn.

Ifølge dr.dk var det mest opsigtsvækkende fund insektmidlet Chlorpyrifos, som dr.dk beskriver som en nervegift, der aldrig har været tilladt til brug på marker i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I fire af de syv tilfælde var forekomsten af Chlorpyrifos så stor, at forskere ifølge dr.dk konkluderer, at det må stamme fra landbruget.

- Disse mængder tyder på, at Chlorpyrifos har været anvendt i vandløbenes landbrugsdominerede hydrologiske opland indenfor de seneste par år, altså 2011 eller 2012, siger forsker Jes Rasmussen fra Aarhus Universitet til dr.dk.

Giften blev fundet i Lillebæk nordøst for Svendborg, i Vasby Å nordøst for Roskilde, i Skensved Å nord for Køge og i Margaards Mølleå nordvest for Odense.

Hos Seges er man dog ikke enige i, at forureningen stammer fra landbruget.

-Det er meget overraskende, for stoffet er ikke interessant til insektbekæmpelse på landbrugsarealer. Det giver på ingen måde mening at bruge det i landbruget, selv hvis det havde været tilladt. En plausibel forklaring kan være, at forureningen stammer fra såkaldte punktkilder, altså gamle rester, som før i tiden blev gravet ned efter instruks fra myndighederne, men det er da klart en problemstilling, som vi meget gerne ser undersøgt nøjere, siger Ivar Ravn, direktør for planter og miljø i Seges til dr.dk.