Bovilogisk har talt med grovfodermanager Torben Rasmussen, som har følgende råd og anbefalinger til den perfekte ensilering og efterfølgende græsensilage. Det er altså vigtigt at man hele tiden har fokus på at få det bedst mulige slutresultat, både når man snakker mængde og kvalitet.

Når du skal etablere en god kløvergræsmark, er det vigtigt, at man nøje overvejer hvilke blandinger, der passer bedst til din bedrift, uden at Torben Rasmussen dog vil indgå i den diskussion. Dog er det vigtigt, at man hele tiden har for øje at beholde kløveren i marken. Forarbejdet er vigtigt, da hver enkelt fejl koster.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er vigtigt at huske på, at hvis man udsår mellem 30 og 45 procent bælgsædsfrø, kan fremspiringen svinge fra fem til 50 procent, afhængigt af hvor nøjagtig man er. Det er vigtigt, at såbedet er af en god kvalitet, samtidig med at den rigtige sådybde er altafgørende.

Hvis vejret viser sig fra sin gode side, bestemmes slættidspunktet, ud fra planteanalyser, samt den forventede kvalitet. Hvis vejret derimod er ustabilt, ses efter græssets skridning eller forventede skridning. Det er en mulighed at tage en plante og åbne den forsigtigt for at se efter, hvor langt nede akset sidder. På den måde kan skridningstidspunktet bestemmes nogenlunde.

Det vigtigste i hele processen er komprimeringen i siloen eller stakken. Der skal være kapacitet nok til, at de maskiner, der kører i siloen, kan nå at presse græsset nok sammen, inden frakørselsvognen kommer med næste læs. Som alle nok ved, starter ensileringsprocessen hurtigere, jo mindre ilt der er til stede. Græsset skal køres sammen i lag på en maksimal tykkelse af 10 cm, hvilket vil sige, at når der kommer en frakørselsvogn med 45 eller 60 kubikmeter, skal læsset lægges ud over 450 eller 600 kvadratmeter.

Det vigtigste budskab er, at det er en dum ting at spare på den ekstra traktor i stakken, da det har direkte effekt på ensilagens kvalitet, hvis ikke det bliver presset nok.

Læs hele artiklen i Bovi som udkommer fredag d. 19 juni.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har du abonnement på bladet kan artiklen allerede nu læses på www.bovi.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her. Der kan bestilles abonnement på www.bovi.dk eller 7620 7970.