I de seneste sæsoner har Søren Andreasen fra Sdr. Farup ved Ribe haft store problemer med bramgræs.

De fredede fugle æder afgrøderne på markerne, og det de ikke æder, det tramper de ned. Søren Andreasen er ikke den eneste i området, der døjer med bramgæs, og miljøministeriet skriver, at der er over en million bramgræs i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Først går de efter vores hvede, og når der ikke er mere tilbage, går de efter vores græs. I år kom hveden igen, og straks var bramgæsene der igen, så nu er der ikke noget tilbage, siger Søren Andreasen.

Stort tab

Det er kun omkring 14 dage siden, at de uønskede fugle forlod markerne for at søge mod andre himmelstrøg. Søren Andreasen vurderer, at han har haft besøg af 10-15.000 bramgæs i området. De mange fugles hærgen er en dyr fornøjelse på bundlinjen.

- Min konsulent vurderer, at det koster mig et udbyttetab på et sted mellem 20 og 100 procent. Et forsigtigt bud fra mig er, at det koster mig mindst 50 procent. Det er pisse træls, for det rammer mig på bundlinjen. Jeg har jo lavet arbejdet for at få topudbytte, men så bliver det ødelagt. Jeg føler mig magtesløs overfor det, siger Søren Andreasen.

Nye regler

I dag kom det frem, at miljøminister Kirsten Brosbøl har tænkt sig at se på problemet. Det første skridt på vejen bliver at ændre på reguleringsreglerne for bramgæs, så der fremover må skydes 20 bramgæs pr. mark de ødelægger.

Tidligere var antallet 10. Det er ejeren af jorden, der har tilladelse til at skyde fuglene, og han kan derfor ikke lave jagt på bramgæs på jorden. Det nye tiltag giver Søren Andreasen dog ikke meget for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det betyder ikke en skid, at vi må skyde 20. Det kommer ikke til at gøre en forskel. Hvis man virkelig vil gøre noget ved problemet, skal man lave jagt på bramgæs eller give tilskud til den jord, som de ødelægger, siger han.

Som det er nu, er der ikke mulighed for at få erstatning for tabt udbytte på grund af de fredede fugle.

- Det er fint, hvis de i ministeriet godt kan lide bramgæs, men så må de betale noget til os, der fodrer gæssene, siger Søren Andreasen.

Du kan læse mere om de nye regler her.