Ifølge en henvendelse fra VengSystem til Folketingets Klima-, Energi- og Bygningsudvalg kan Danmarks CO2-udledning reduceres med 0,3 procent, hvis landbruget investerer i energibesparende svinestalde med den nyeste energiteknologi.

VengSystem fremstiller intelligent teknologi til ventilation, varme, ammoniak- og CO2-måling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Generelt kan man sige, at når disse teknologier arbejder sammen, overflødiggøres rumvarme helt i stalde, bortset fra opvarmning af grisenes lejezone i fare- og fravænningsstalde, lyder det blandt andet i henvendelsen til Folketinget fra salgschef Charlotte Højgrav-Huus Skjold, VengSystem.

Der henvises videre til, at der i Danmark er fire staldtyper indenfor svinebranchen, nemlig farestalde, fravænningsstalde, slagtesvinestalde og løbe-drægtighedsstalde. Fordeling i energiforbrug på de forskellige staldtyper er 30 procent i farestalde, 40 procent i fravænningsstalde og 30 procent i slagte/løbe/drægtigheds stalde.

Dyrenes varme

Anvendelsen af den moderne teknologi betyder i praksis, at fossil varme kan erstattes af varme fra dyrenes kroppe, som basalt kommer fra deres foder.

- Det må anses at være en vedvarende energikilde på linje med for eksempel energipil. For de forskellige stalde er effektiviteten af denne erstatning meget høj, i farestalde op til 80 procent, i fravænningsstalde op til 90 procent, i slagtesvinestalde og løbedrægtighedsstalde op til 100 procent. Varmeanlæg bruges ikke i de to sidstnævnte staldtyper, hvor det primært er CO2 styring af ventilationen, der giver resultater, hvorimod fare- og fravænningsstalde har fordel af overdækning af grisenes liggeområde, infrarød styring af varmetilsætning og overdækningens position, siger Charlotte Højgrav-Huus Skjold, VengSystem.

Forældet

Resultatet er, at man går fra et gennemsnitligt forbrug pr. stiplads på cirka 50 kWh til kun 5 kWh, altså en besparelse på 90 procent. I farestalde ligger varmeenergibesparelsen på cirka 50 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis vi antager, at samtlige fravænningsstalde i Danmark går over til denne intelligente teknologi, kan Danmarks CO2 udledning reduceres med 0,3 procent, oplyser VengSystem, som er af den opfattelse, at man i dag fastholder et "alt for højt og - lad os kalde det - forældet energiforbrug i danske svinestalde":

- En landmand kan få støtte til at skifte sit oliefyr til et stokerfyr og forbruge samme antal kWh i stedet for at kunne reducere sit kWh forbrug med for eksempel 80 procent, siger Charlotte Højgrav-Huus Skjold.