I knapt et halvt århundrede har man brugt de røde varmelamper i smågrisehulen. Desværre er den dyr i el, skrøbelig og helt uden regulering af varmen. Det har en midtjysk iværksætter gjort noget ved.

- Jeg er kommet på en enkel idé. Hvad med at lave et intelligent varmearmatur, der giver varme i smågrisehulen, hvor smågrisene er i sikkerhed for at blive mast ihjel af soen, og hvor de er beskyttet mod træk, foreslår Per Nielsen fra Animal Care.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ideen blev til eHeat, der i 2012 blev præmieret på Agromek som en europanyhed. Allerede et år efter har Per Nielsen nu indgået en kontrakt med Grene.

Millionordre fra Grene

Grene, der har afdelinger i 22 lande og flere end 700.000 varenumre i sortimentet, så hurtigt potentialet i eHeat.

- Det er dansk innovation, når det er bedst. eHeat giver mere dyrevelfærd og tjener sig selv hjem i sparet strøm og sundere grise i løbet af par år, så det var et produkt, vi måtte have i vores produktsortiment, forklarer Steen Dammark Nielsen, indkøbschef i Grene, der har fået eneforhandling af eHeat.

Grene har købt ind for et større millionbeløb for at have eHeat på lager, og mærker allerede nu interessen fra markedet.

Potentiale for eksport

I Danmark produceres over 12 millioner grise årligt og de har alle på et tidspunkt krøbet i ly under en varmelampe, der har holdt dem varme de første 10 dage af deres levetid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det bliver til rigtig mange lamper, der potentiel kan skiftes ud med eHeat. Og kigger man rundt om i Europa er billedet nøjagtig det samme. Også her har man den 40 år gamle el-slugende varmelampe siddende uden nogen form for intelligent styring, forklarer Per Nielsen.

Hos Grene har man ligeledes store forventninger til potentialet i eHeat.

- Herhjemme har man i landbruget tradition for at tage godt imod den gode idé - og det vil vi i de kommende år også arbejde for, at man gør på eksportmarkederne, forsikrer Steen D. Nielsen.