Fra 1. november 2013 tilbyder DTU Veterinærinstituttet at undersøge for diarrésygdomme hos smågrise og slagtesvin ud fra indsendte sokkeprøver.

Ifølge DTU Veterinærinstituttet er sokkerne særlige filtsokker, som sættes uden på gummistøvlerne, inden man går gennem stierne i stalden og får trådt fæces fra svinene ind i filtsokken. Herefter sendes sokken til DTU Veterinærinstituttet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

DTU Veterinærinstituttets analyser af den fæces, der sidder i sokken, kan både påvise specifikke bakterier samt anvendes til at vurdere, hvorvidt der er behov for flokmedicinering i gruppen af grise.

- De kvantitative resultater fra hele stalden giver mulighed for at lave et skøn over behovet for antibiotikabehandling. Endvidere er det billigere og nemmere at samle prøver ind med den nye metode,? forklarer veterinærkonsulent ved DTU Veterinærinstituttet Sven Erik Lind Jorsal.

Femårigt forskningsprojekt

Sokke-metoden er et delresultat af et femårigt forskningsprojekt, der var et samarbejde mellem DTU Veterinærinstituttet, Københavns Universitet og Videncenter for Svineproduktion.

Projektet har bl.a. haft til formål at vurdere resultaterne af qPCR-analyserne i forhold til forekomst af klinisk diarré i besætningerne og enteritis påvist ved obduktioner. Endvidere er muligheder for pooling af enkeltprøver og pooling ved anvendelse af sokkeprøver blevet vurderet.

Sokkerne kan rekvireres gratis ved at sende en e-mail til dianova@dianova.dk. Dianova fremsender et sæt bestående af to sokker (filtsok og plastiksok), plastikpose, vejledning, indsendelsesblanket samt kuvert til forsendelse.