De nye sprøjter fra Knight er fra serien TrailBlazer, som består af fire modeller med tankkapaciteter på henholdsvis 3.600, 4.200 , 5.200 og 6000 liter. 

- TrailBlazer er højt specificeret og ligger i ”high-end” segmentet. Blandt andet er sprøjten som standard udstyret med hjulstyring med sporfølger-automatik samt selvoprettende aktiv luftaffjedret hjulaksel. Luftaffjedringen giver en rolig vejtransport og er gavnligtfor bomstabiliteten, siger Finn Søndergaard fra Scan-Agro A/S, importør af Knight i Danmark og Sverige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lukker på enkeltdyse niveau via GPS – 48 ”bomsektioner”

Alle Knight sprøjter er som standard udstyret med MaxiMizer bomcirkulation, hvor væsken cirkulerer konstant ved fuldt sprøjtetryk, og væsken afbrydes lynhurtigt helt ude ved dysen.

Sprøjten kan leveres med op til 48 bomsektioner, hvilket betyder muligheden for at lukke af på enkeltdyse niveau for sprøjter op til 24 meter og med enkeltdyse opdeling på den yderste del af bommen og sektioner på en til tre meter på den midterste del af sprøjten.

- Begrænsningen på de 48 sektioner ligger i sprøjtecomputerne - rent teknisk er der ikke begrænsninger på sprøjten, siger Finn Søndergaard.

En af de store udfordringer med enkelt dyse-aflukke er hastigheden på reguleringsventilen 

- Med GPS sektionskontrol lukkes og åbnes sektioner hurtigt efter hinanden, og har man for eksempel lukket ned for alle sektioner i en kile, skal hele bommen måske være åben efter vending i forageren. En så hurtig regulering kan de færreste motorventiler være med til, enkelte fabrikater har udviklet avancerede løsninger med sensorer og beregningsmodeller, der forsøger at skyde sig ind på ventilens rette position, hvilket i nogle tilfælde løser problemet, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Knight har valgt en meget enklere løsning, som man i øvrigt har anvendt i snart 25 år; en trykluftsstyret membranventil, der er lynhurtig og ikke har problemer med at fastholde et konstant væsketryk, selv om der lukkes 48 ventiler en efter en i hurtigt tempo.

Åbnes hele bommen igen efter vending, er mængden indreguleret på et øjeblik.

Membranventilen er en meget enkel og driftsikker løsning som også under danske og svenske forhold har vist i værd på de selvkørende Scan-Sprayer SP sprøjter.

Bredt bom program også med luftassistance

Den nye Knight TrailBlazer kan leveres med hele det kendte Knight bomprogram; dobbeltfold bomme fra 18 til 30 meter, vertikalfoldet bom fra 20 til 30 meter og trifold bomme fra 28 til 40 meter.

Er der behov for yderligere kapacitet kan sprøjten leveres med luftassistancesystemet AirJet, som giver mulighed for væskemængder ned til 70-90 liter pr. hektar. AirJet giver desuden mulighed for reduceret afdrift, hvilket giver flere sprøjtetimer uden at gå på kompromis med effekten.