Abonnementsartikel

At køer sover i deres eget møg, er til gavn for både dyrevelfærd og miljø. Køernes eget møg kan omformes til gyllefiber, der giver et blødt sengeunderlag.

Det lyder måske ikke så godt at skulle sove i sit eget møg, men danske køer er glade med det, skriver Videncenter for Landbrug, Kvæg. 

Gyllefiber, som det også kaldes, er blevet populært som strøelse i køernes senge, fordi det er billigere og nemmere at bruge end halm og giver bedre velfærd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gyllefiber dannes, når væskefraktionen ved hjælp af en separator bliver presset væk fra gyllen, så der kun er et relativ tørt materiale, som består af organiske fibre fra koens gødning tilbage.

- Materialet er meget komfortabelt og skånsomt for køerne at ligge i. Det er godt for klovene, og køerne undgår det slid på haserne, som eksempelvis halm godt kan give. Det giver simpelthen en bedre dyrevelfærd, forklarer Morten Lindgaard Jensen, konsulent i Videncentret for Landbrug, Kvæg.

Miljøreglerne 

Miljøet og landmandens økonomi har også en fordel af det tørrede gylle.

- Fiberen er let at håndtere og slider ikke på staldens mekaniske dele, som tilfældet er ved brug af sand i sengebåse. Desuden er det billigt at anvende, og man er ikke så afhængigt af vejr og vind som halmen. Og så giver det en mere bæredygtig produktion, siger Morten Lindgaard Jensen.