Abonnementsartikel

Viking sænker sædpriserne med i alt 16 millioner kroner i 2013. Det betyder sparede penge pr. portion og en bonus på op til ti procent.

Færre tyre giver ikke nødvendigvis mindre sæd, men det giver en billigere og mere effektiv produktion, og derfor kan selskabet Viking Genetics nu sænke priserne. Det bliver billigere at købe sæd hos Viking i 2013.

Selskabet sænker i gennemsnit prisen pr. sædportion med fem kroner, når det gælder konventionel sæd, og med mellem 75 og 100 kroner for kønssorteret sæd. Det betyder, at kvægproducenterne kan holde 16 millioner kroner ekstra hjemme på bedriften i stedet for at sende dem til Viking.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Viking oplyser, at det er kombinationen af en effektiv produktion og en høj markedsandel, der sænker priserne.

Omkostninger bliver fordelt

Viking Genetics sørger for, at sæden klar til de tre foreninger i Finland, Sverige og Danmark, der køber den og sælger den videre.

- I Viking Danmark er det lykkedes at fastholde en høj markedsandel – alt andet lige bliver det billigere for alle, når de faste omkostninger kan fordeles på flere portioner. Derudover har gode økonomiske resultater gennem mange år bevirket, at der er en særdeles god likviditet i Viking Danmark. Da danske kvægbrugere er ejere af VikingDanmark og de i øjeblikket har det økonomisk anstrengt, finder vi det helt naturligt, at Vikings gode økonomi straks kommer kvægbrugerne til gode, siger direktør Niels Kr. Fruergaard fra Viking Danmark.

Kvier klar til 2015

Selskabet forventer, at forbruget af kønssorteret sæd vil stige nu da prisen falder, og det bliver ifølge Viking vigtigt for danske mælkeproducenter at sikre sig nogle kvier, der kan være klar til at producere mælk, når kvotesystemet forsvinder i 2015.

Foruden det generelle prisfald giver Viking op til ti procent i bonus på de køb, landmændene lægger i selskabet. Der er fem procent i bonus på alle indkøb, men afhængig af, hvor meget sæd, der bliver købt, har landmændene mulighed for yderligere ti procent bonus.