Hvis den danske landbrugsbranche fortsat skal bidrage positivt til landets økonomi, er der brug for snarlig skift i hele måden at tænke miljøregulering på, fastslår Jens-Aage Jensen, formand for Dansk Maskinhandlerforening

- Muligheder i stedet for begrænsninger. Sådan kan man godt sammenfatte vores holdning til det, vi forventer, regeringens Natur-og Landbrugskommission vil anbefale til regeringen omkring landbrugets fremtidige rammevilkår, sagde Jens-Aage Jensen i forbindelse med generalforsamlingen i Dansk Maskinhandlerforening torsdag 15. november i Fredericia.

I sin beretning slog han fast, at der i en lang årrække er brugt virkemidler i miljøreguleringen af landbruget, som slet ikke har virket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brug for intelligent regulering

Jens-Aage Jensen slog derfor til lyd for, at der sker en intelligent regulering af landbruget i stedet for generelle begrænsninger.

- På den måde bliver det op til den enkelte landmand at sørge for, at der ikke sker forurening, og man får fuld valuta for de hjælpemidler, der anvendes, sagde han.

Miljøreguleringen af landbruget ligger ham på sinde. For når det går godt for landbruget, går det normalt også godt for dets følgeerhverv - herunder også maskinhandlerne over hele Danmark.

- Og så bidrager landbruget også positivt til vores lands økonomi og beskæftigelse.

 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er der hårdt brug for nu og her, fastslog Jens-Aage Jensen.

Produktionsapparatet er under nedslidning

I sin beretning pegede han også på, at landbruget det seneste år har reduceret sin gæld betragteligt, selvom den stadig er alt for stor.

- Faldet indikerer, at landmændene ikke kan låne penge til at ekspandere og investere i nye maskiner og stalde, som kan forbedre produktiviteten, sagde Jens-Aage Jensen.

Det kan give god mening at bremse op og nedbringe gælden. Men det er meget problematisk, når stort set alle landmænd afskæres fra at investere - og de seneste års opbremsning rammer tilsyneladende også lønsomme projekter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man kan kun gøre det i en kort årrække, hvorefter konkurrenceevnen og arbejdspladserne i sidste ende forsvinder, fastslog Jens-Aage Jensen.

Han berettede desuden, at salget af traktorer forventes at lande på et betydeligt lavere niveau i 2012, nemlig på knap 1.700 enheder mod 1.851 enheder i 2011.

Fald i omsætning men øget beskæftigelse 

Omsætningen hos medlemmerne af DM udgjorde i 2011 cirka otte milliarder kroner mod godt syv milliarder kroner i 2010 – en stigning på cirka 10 procent. For 2012 forventes en omsætning på cirka 7,5 milliarder kroner.

Den gennemsnitlige omsætning for de i alt 133 hovedforretninger var cirka 60 millioner kroner i 2011.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der har i foreningsåret været en afgang på ni medlemmer og en tilgang på fem nye medlemmer.

- Antallet af aktive medlemmer var i september i år 133 mod 137 på samme tid sidste år, fortalte Jens-Aage Jensen.

Antallet af tilknyttede udsalgssteder eller filialer er nu 54 mod 44 i 2011. Dermed udgør det samlede antal forretninger med filialer 187 enheder i 2012 mod tilsvarende 181 i 2011.

Den samlede beskæftigelse blandt medlemmerne af Dansk Maskinhandlerforening udgjorde i september 2012 i alt 2.916 personer mod 2.841 i 2011 - svarende til en stigning på 2,63 procent.

Beskæftigelsesundersøgelsen er baseret på indberetninger fra alle Dansk Maskinhandlerforenings medlemmer.

DM eksport arbejder

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omsætningen af brugte landbrugsmaskiner sker over et stort geografisk område – både nationalt og internationalt.

- Vi har derfor i flere år arbejdet med mulighederne for eksport af brugte maskiner via internationale hjemmesider og fysiske auktioner, fortalte bestyrelsesmedlem Søren Holst Sørensen.

- Blandt andet har DM Eksportudvalget haft aktiviteter i Polen, Belgien, Tyskland – og et nyt tiltag er på vej i Norge, fortalte han.

Gør klar til fremtiden

Dansk Maskinhandlerforening har også startet tænketank 2020, der analyserer fremtidens kundebehov, brancheudviklingen, væksten og forretningsmulighederne for de danske maskinhandlere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I løbet af foråret kommer vi med en rapport, som vores medlemmer kan bruge til inspiration for udviklingen af deres egne virksomheder, sagde bestyrelsesmedlem Lars Møller Andersen.

Et andet meget vigtigt område er rekrutteringen af fremtidens fagligt kvalificerede medarbejdere.

- Vi opfordrer hele tiden vores medlemmer til at ansætte lærlinge på værkstederne og elever inden for HK-området, sagde Jens-Aage Jensen.

Der har gennem længere tid kørt en kampagne for at få flere elever til butik, lager og administration - og den har givet resultater.

- Der er nu 60 procent flere elever inden for disse områder hos vores medlemmer, konstaterede formanden for Dansk Maskinhandlerforening.