Abonnementsartikel

DTU Veterinærinstituttets undersøgelser af kvæg og mitter viser, at Schmallenberg-virus er udbredt i hele Danmark. Det kan betyde flere misdannede kalve til foråret.

I august og september har DTU Veterinærinstituttet efter aftale med Fødevarestyrelsen indfanget små myg kaldet mitter på fire lokaliteter i Danmark - i Vestsjælland samt ved Skjern, Billund og Limfjorden i Jylland. Der blev fundet Schmallenberg-virus i mitter fra alle fire steder og gennem hele perioden.

Og det kan måske få konsekvenser til foråret. Hvis mitterne smitter moderdyr, mens de er drægtige, kan det nemlig resultere i misdannet afkom.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vores analyser tyder på, at en stor del af mitterne i Danmark er inficeret, og da mange køer er drægtige nu, kan spredning af Schmallenberg-virus på nuværende tidspunkt resultere i misdannede kalve til foråret, fortæller Lasse Dam Rasmussen, der er seniorforsker ved Sektion for Virologi på DTU Veterinærinstituttet.

Risikoen for misdannede lam og kid er mindre, da får og geder i Danmark som oftest ikke er drægtige på denne årstid.

Ud over fundene i mitter har DTU Veterinærinstituttet siden maj konstateret antistoffer mod Schmallenberg-virus i en kvægbesætning på Sjælland, to kvægbesætninger på Midtfyn og 18 kvægbesætninger i Jylland i området mellem Skjern og den tyske grænse. I alt er 54 dyr fundet positive for antistoffer mod Schmallenberg-virus, hvoraf de 46 er påvist inden for den seneste måned.