De fleste landmænd ved, hvor store deres maskinomkostninger er pr. hektar. Men kun de færreste ved, hvor effektivt de udnytter den enkelte maskine.

Det mener Birger Niemann, som sammen med to medejere driver Niemanns Maskinstation ved Tureby.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sammen med seks landmænd har han været med i en ERFA-gruppe, hvor netop maskinøkonomi og udnyttelsen af de enkelte maskiner har været i fokus.

Sammenligningen af maskinomkostningerne pr. hektar for de syv deltagere i ERFA-gruppen viste, at de varierede fra 3.544 til 5.454 kroner pr. hektar. Diskussionen afslørede dog også, at udfordringerne ved at nedbringe maskinomkostningerne er forskellige på almindelige landbrug og maskinstationer.

Alligevel mener Birger Niemann, at der på mange landbrug kan spares op mod tusinde kroner pr. hektar - enten ved at indgå i et maskinsamarbejde med en nabo eller ved at lade maskinstationen udføre visse arbejdsopgaver.

Dyr transport

Christian Rabølle, der er maskinkonsulent hos Gefion og primus motor på Birger Niemanns ERFA-gruppe, mener, at der er flere afgørende forskelle ved sammenligningen af maskinøkonomien på et almindeligt landbrug og en maskinstation.

- Når landmænd investerer i maskiner, ved de ret præcist, hvor mange hektar maskinen skal køre på. Det er sjældent tilfældet på en maskinstation. Tilmed er der en tendens til, at maskinstationerne er mere villige til at investere i nye maskiner og teknikker, og det har en pris, siger Christian Rabølle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med hensyn til hvor effektivt maskinen udnyttes, mener Christian Rabølle, at der ofte kan opnås en mere effektiv udnyttelse på et almindeligt landbrug. Både fordi transportafstanden ud til markerne er kortere, og fordi en landmand har lettere ved at bruge tiden på noget andet nyttigt eller at holde fri, hvis en regnbyge eksempelvis sætter en stopper for høstarbejdet. Det kan være sværere på en maskinstation.

Når det gælder maskinøkonomien på et almindeligt planteavlsbrug, mener Christian Rabølle, at den største udfordring er at sikre, at kapaciteten på både maskiner og mandskab udnyttes optimalt.

Du kan læse mere i maj-udgaven af Agrologisk, hvor Christian Rabølle også pointerer, at maskinøkonomien på mange ejendomme kan forbedres væsentligt ved at have en mere præcis strategi for investeringen i nye maskiner - samt ved at sikre, at man har en klar strategi for, hvor meget af markarbejdet man selv skal lave.

Ikke-abonnenter på Agrologisk kan læse artiklen på hjemmesiden www.agrologisk ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller 7620 7970.