- Normalt er her fuldstændig sort af fluer om sommeren, forklarer Kaj Gandrup. Han er driftsleder hos Mads Helms og Ingeborg Brandt, der ejer Sommerbjerg I/S med cirka 530 årskøer lidt uden for Ejstrupholm i Midtjylland.

Ifølge Kaj Gandrup kan hverken sand eller flis suge nok væske og kalvene bliver hurtigere fugtige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Her er spagnum helt anderledes, og i de første to uger behøver vi ikke strø ekstra i fællesboksen, fortæller han. Kaj Gandrup mener, at spagnum har en helt fantastisk sugeevne og forklarer, at han normalt strør cirka 15 centimeter med spagnum i den 21 kvadratmeter store fællesboks inden han lukke fem nye kalve ind.

Han fortæller, at strøelsen i enkeltboksen og det første lag i fællesboksen altid består af ny og ren spagnum, mens de bagefter genbruger spagnum fra tidligere.

- Når vi muger ud efter et hold kalve, så kører vi simpelthen strøelsesmåtten ud på en betonplads og tørrer den.

- En ulempe ved spagnum er dog, at det hænger fast på kalvens mule, og når kalven drikker vand fra drikkekoppen, så sviner de, siger Kaj Gandrup.

Læs mere om brugen af spagnum hos Sommerbjerg I/S i næste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 21. september.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.