Hold godt øje med dine marker, før du begynder at så vinterraps. Med den kølige og våde sommer har agersneglen nemlig haft perfekte betingelser, og det kan resultere i store arealer med ødelagt vinterraps.

- Det så vi i 2007, hvor snegleangrebene begyndte det øjeblik, marken var sået til, og mange marker blev aldrig til vinterrapsmarker - uanset hvor meget sneglegift der blev spredt i de efterfølgende uger, fortæller Lars Bjørnsbo, agronom fra planteværnsproducenten Ecostyle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han anbefaler derfor, at planteavleren undersøger, om sneglene har indtaget markerne på hans bedrift.

- Det nemmeste metode er at lede i stubben tidlig morgen eller sen aften - helst hvor der er føde eller afgrøderester, sneglene kan æde. Der kan også udlægges sække, bræddestykker eller andet, som sneglene gerne vil gemme sig under, hvilket virker bedst med lidt lokkemad i form af hvedekerner. Det er vigtigt, at disse sneglefælder tilses tidlig morgen eller sen aften, forklarer han.

Bekæmp lige efter såning

Hvis der findes agersnegle i marken, er det ifølge Lars Bjørnsbo vigtigt, at de bekæmpes lige efter såning af vinterrapsen.

- Den mest effektive bekæmpelse opnås ved at sprede midlet sammen med eller umiddelbart efter såning, inden afgrøden er fremme. Sneglene vil så kun have sneglegiften at æde, og når afgrøden spirer frem efter nogle dage, vil det kun være nyklækkede snegle, der kan skade afgrøden. Det forudsætter, at der spredes nok granulat til at bekæmpe alle snegle, forklarer han.

Se de anbefalede doseringer i faktaboksen under "Se flere billeder" til højre for artiklen.