Så kom sommeren endelig, med dejlig varme. Til glæde for de fleste mennesker. Men for køerne betyder varmen risiko for stress.

- Allerede ved 20 grader og en høj luftfugtighed får køerne varmestress. Det betyder, at koen ikke producerer nær så meget mælk, siger Jørgen Katholm dyrlæge i Videncentret for Landbrug, Kvæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Årsagen til den nedsatte mælkeproduktion er dels, at køerne får mindre ædelyst, dels at koen bruger energi på at køle kroppen frem for at forbrænde fedt, som er med til at danne mælk.

- Faktisk kan en ko med varmestress tabe sig op til 50 kilo på ti dage. Men det er netop ikke fedt, som koen forbrænder, siger Jørgen Katholm

De typiske symptomer på varmestress hos en ko ses tydeligt. Koen trækker vejret hyppigere, drikker dobbelt så meget vand, står mere op, bliver dvask, søger skygge og savler. I den samlede besætning ses det ved et nedsat foderforbrug.

- Mange undersøgelser viser forskellige bakterietyper om sommeren. Derfor skal årsagerne selvfølgelig som altid afdækkes i den enkelte besætning. Men generelt viser de fleste forsøg, at for køer på stald om sommeren, er der øget risiko for yverbetændelse. Yverbetændelser, som på grund af varmen kan være svære at forhindre, og som er så voldsomme, at køer nogle gange dør af det, siger Jørgen Katholm

Kostalden er optimeret

De seneste år har der været stor fokus på varmestressede køer og de velfærdsproblemer, som kan opstå i kostalden på varme sommerdage. Mange landmænd har bygget deres kostalde om til netop at kunne håndtere varmen og nedsætte risikoen for varmestress.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landmænd vil selvfølgelig gerne passe godt på deres dyr og have høj produktion. Derfor har mange landmænd også optimeret deres stalde. Mange har bygget store åbne kostalde med god mulighed for vind gennem stalden, med blæsere og bestøvende sprinkleranlæg, så køerne kan blive kølet ned i varmen, siger Jørgen Katholm.

Andre nemme løsninger, som ikke indebærer store driftsudgifter, er at sørge for rigeligt med frisk vand, rene vandtrug, kortere ophold på venteplads inden malkning og friskblandet foder, som gives to gange dagligt - morgen og aften.