Da Preben Bagge som ung landmand i begyndelsen af 1980'erne overtog svigerfarens kvæggård Højlund ved Lemvig, kørte han bedriften helt traditionelt med fokus på så stor mælkeydelse som muligt og med flittig brug af kemi.

- Jeg var nok en af de hårdeste kritikere af økologi, og jeg pacede besætningen frem, som man ofte nu gjorde den gang, fortæller den 52-årige Preben Bagge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vendepunktet i tilværelsen kom, da det lille, økologiske Thise Mejeri i 1995 spurgte, om han kunne tænke sig at levere mælk.

Tilbuddet lød så godt, at Preben Bagge slog til, og det har han aldrig fortrudt.

Køer, der går frit omkring og marker, der er fri for sprøjtemidler giver ifølge en Preben Bagge et landmandsliv med mere kvalitet.

Samtidigt bringer det minderne frem om hans opvækst på en lille bondegård, hvor man ikke brugte sprøjten ret meget.

- I dag har jeg det sådan, at hvis ikke jeg kunne være økologisk mælkeproducent, ville jeg slet ikke være landmand, fastslår han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ny krydsning giver større kalve

I hans stald går der 90 køer, som bliver malket i en sildebensstald. Køerne er en krydsning mellem SDM, svensk rød boskap og jersey, men i år er de første krydsningskalve med montbeliarde-gener i stedet for jersey-gener blevet født, og Preben Bagge er spændt på, om den nye krydsning vil leve op til forventningerne.

- Kalvene ser ud til at have en god størrelse. Og tyrekalvene ser godt ud, og dermed vil de være lette at komme af med.

- Jersey giver ganske vist en højere fedtprocent, men dyrene bliver ikke så store, og derfor passer de ikke så godt til malkestalden og sengebåsene, siger han og tilføjer:

- Racen er heller ikke lige til mit sind. Den er nok lige så stædig som mig, siger han og smiler.

Grunden til, at han oprindeligt begyndte med krydsningskøer, var, at SDM-køerne var dyrere at fodre, og samtidigt ønskede han et stærkere dyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lige i øjeblikket ligger ydelsen på omkring 9.000 kg EKM, og den svinger kun lidt fra år til år.

Preben Bagge lægger vægt på, at køerne ikke er blevet behandlet mod yverbetændelse i fire år.

- Hvis der er tegn på yverbetændelse, malker vi ud og kommer noget pebermynteolie på, men det sker ikke ret tit, siger han.

Majs skiftet ud med helsæd

Tidligere har grovfoderet bestået af græs og majs, men Preben Bagge vil nu skifte majsen ud med helsæd.

- Det er ikke nemt at dyrke majs økologisk. Det er svært at holde rent. Og udbyttet er også for lille i majsen, lyder forklaringen fra Preben Bagge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidigt indeholder majs ikke ret meget protein, hvilket er en nødvendighed for en økologisk mælkeproducent.

- Da majsen slap op i 2011 og blev erstattet af helsæd, steg ydelsen oven i købet hos køerne, forklarer Preben Bagge.

Søn vil gerne overtage

Til at hjælpe sig har han sønnen Jeppe, der er 26 år. Han er landbrugsuddannet og vil gerne overtage gården, når Preben Bagge en dag trækker sig tilbage.

Far og søn passer selv bedriften sammen. Dog hjælper en maskinstation til med noget af markarbejdet.

- En del af gylleudbringningen får vi gjort af en maskinstation, som også klarer snitning og presning. Og vi lejer en mejetærsker til høst, uddyber Preben Bagge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han driver 160 hektar, hvoraf de 90 er forpagtet.

Gammel såmaskine bruges stadig

En nyere 4-meters Scan Seeder såmaskine gør det meste af såarbejdet, mens en ældre model af mærket Nordsteen stadig bliver brugt til såning af græsfrø.

- Kløverfrø kan ikke at lide at komme for langt ned i jorden, og den gamle såmaskine rillesår frøene netop i den rette dybde, efter at vi har tromlet marken, forklarer Preben Bagge.

Såmaskinen, der spændes for en let traktor, trykker kun lidt på jorden, hvorved man undgår at presse frøene længere ned i jorden, som den nyere og tungere såmaskine vil gøre.