LandboNords Økonomirådgivning holdt årsmøde onsdag aften og kunne præsentere fine resultater fra de nordjyske mælkeproducenter.

Regnskaberne for 2011 viser pæn fremgang på bundlinjen efter et år hvor mælkeprisen fortsatte en positiv tendens, udtaler driftsøkonomikonsulent Niels Reinhard Jensen, LandboNord efter gennemgang af regnskaber for 48 mælkeproducenter. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Resultatet efter finansiering er på cirka 408.000 kroner. Bedrifterne har i gennemsnit 187 årskøer og der drives 163 hektar. Resultatet er en stigning på knap 500.000 kroner i forhold til 2010. Fremgangen var primært båret af indtægtssiden.

- Højere mælkepris og bedre kødpriser var årsagen til den store fremgang. Resultaterne er dog også præget af, at grovfoderkvaliteten på særligt majsensilage fra 2010 var af ringere kvalitet end normalt. Det har sammen med kvotetilpasninger på nogle ejendomme bidraget til et ydelsesfald på 185 kg EKM pr ko. Mange steder har den ringere grovfoderkvalitet også medført højere andel af indkøbt korn/kraftfoder, fortæller driftsøkonomikonsulent Søren Clausen, LRØPrognose for 2012

Lavere mælkepris i 2012

- Prognosen for 2012 er baseret på en mælkepris som er 10 øre lavere end for 2011, mens kødpriserne forventes at holde nuværende positive tendens. Foderpriserne forventes fortsat på et stabilt højt niveau. Selvom der forventes en pæn ydelsesfremgang baseret på produktivitet og den bedre majsensilage fra 2011, så vil korrektionen nedad på mælkepris slå igennem på staldens dækningsbidrag, fortæller rådgivningschef Carsten Kragh Paulsen, LRØ. 

Han vurderer, at finansieringssammensætningen får stor betydning for de forventede rentebetalinger i 2012. For langt de fleste vil der være ganske små ændringer på realkreditlån, idet faldende rente på F1 modsvares af stigende bidrag. I gennemsnit vil der blive rentestigninger som følge af højere margin til bankerne, men dem med lille bankgæld slipper billigst.

Resultatet for 2012 efter renter forventes på 160.000 kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Gennemsnittet dækker selvfølgelig over stor variation lige fra bedrifter med rigtig god økonomi, til bedrifter med udfordringer omkring balance i økonomien, udtaler Niels Reinhard Jensen, LandboNord.