Siden 1811 har grantræet har været en fast gæst i de danske julestuer hvert år i december. Dengang var alle træerne økologiske, men siden er det gået ned ad bakke for det økologiske juletræ. Det skyldes ikke mangel på efterspørgsel, men mangel på producenter. 

Sidste år var kun 2,5 procent af danskernes juletræer dyrket økologisk. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men tallet afspejler ikke den aktuelle efterspørgsel på de økologiske juletræer. Både Dansk Juletræsdyrkerforening og skovpolitisk medarbejder Nora Skjernaa Hansen fra Danmarks Naturfredningsforening (DN) oplever, at efterspørgslen på de økologiske træer er stigende. 

- Især i udlandet er der en stor efterspørgsel på økologiske juletræer fra Danmark, men vi kan ikke levere dem, fordi der ikke er producenter nok. Spørgsmålet er, om det simpelthen er for svært og for dyrt at producere dem økologisk. I så fald skal der gang i noget praksisnær forskning for at blive klogere og få eventuelle forhindringer ryddet af vejen, siger Nora Skjernaa Hansen fra DN.

Direktør for Dansk Juletræsdyrkerforening, Claus Christensen, bakker synspunktet op. 

- Det er lidt et storbyfænomen, men mange stadepladser i København vil faktisk gerne have fat i økologiske træer. De har bare svært ved at finde producenter, siger han.