I år er det mest populære juletræ - en omkring to meter høj nordmannsgran - blevet 20-25 procent dyrere end sidste år. Det oplyser flere producenter til Politiken. En nordmannsgran koster i år 160 kroner per meter.

Prishoppet kommer oven på en 80-procents stigning for det samme træ mellem 2005 og 2009, viser tal fra Dansk Juletræsdyrkerforening. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er virkelig påfaldende, at priserne bliver ved at stige. Forbrugerne har god grund til at være skeptiske, og de bør forhandle prisen, når de køber et træ, siger chefkonsulent Martin Salamon fra Forbrugerrådet, som har fulgt udviklingen.

Juletræsdyrkerne selv forklarer prisstigningerne med, at de ikke har været forudseende nok i forhold til den stigende efterspørgsel:

Det tager ni år at lave et juletræ, og det er svært at spå om et marked ni år frem i tiden. Det er årsagen til, at der kommer de her bølger i prisen, siger Kaj Østergaard, direktør i Dansk Juletræsdyrkerforening, til Politiken.

I Forbrugerrådet peger Martin Salamon på, at branchen i 2007 fortalte, at man var begyndt at plante igen fra 2004, og at disse træer ville være klar til salg i 2010:

- Men i år hører vi igen samme historie om, at det tager lang tid at lave et træ, siger Martin Salamon.