Vi er ofte blevet advaret mod at spise for meget animalsk fedt. Nu har et forskningsprojekt fra LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet sammenlignet, hvordan den samme mængde fedt fra henholdsvis ost og smør påvirker kolesterolindholdet i blodet.
Resultaterne dokumenterer, at ost - i modsætning til smør - ikke påvirker kolesterolindholdet. Det skriver nyheder.ku.dk.
Som en del af forskningsprojektet spiste 49 tilfældigt udvalgte mænd mænd og kvinder hver dag gennem seks uger cirka 143 gram 45+ fast ost og i seks uger cirka 47 gram smør.
Forsøgspersonerne skulle spise ost og smør i tilfældig rækkefølge og herudover indtage normal kost i forsøgsperioden.
Efter seks uger med henholdsvis ost og smør fik forsøgspersonerne taget blodprøver. Efter de havde spist ost, havde de et væsentlig lavere indhold af det skadelige LDL-kolesterol i blodet, end efter de havde indtaget den samme mængde fedt fra smør.
- Vi kan dokumentere, at ost sænker indholdet af LDL- kolesterol i blodet sammenlignet med den samme mængde fedt fra smør. Samtidig kan vi se, at ost i større mængder heller ikke påvirker kolesteroltallet i forhold til forsøgspersonernes almindelige kost, siger ph.d. Julie Hjerpsted fra LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet som sammen med sine kolleger står bag resultaterne.