Beslutningerne om, hvad der må ske i marken og hvornår, træffes af en flok teoretikere, der dyrker planteavl fra skrivebordet, mener bestyrelsen Kolding Herreds Landbrugsforening, KHL.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det har simpelthen taget overhånd, siger formand for KHL Asger Christensen.

- Vi lever i et dato- og regeltyranni, der fuldstændigt har stækket vores muligheder for at drive et fornuftigt og rationelt markbrug. Som landmand kan jeg efterhånden ikke længere selv bestemme, hvornår jeg vil så og pløje, eller hvilke afgrøder jeg vil have på mine marker.

Med andre ord er både den sunde fornuft, hensynet til vejret og fleksibiliteten i driften sat ud af kraft, mener han.

Vil begå regelbrud

Det er på den baggrund, at en enig bestyrelse i Kolding Herreds Landbrugsforening nu erklærer, at nok er nok. De har derfor indkaldt til en aktion den 30. september i Jordrup vest for Kolding, hvor hele bestyrelsen møder op med traktor og plov. Og Asger Christensen lægger ikke skjul på, hvad hensigten er.

- Jamen, vi vil begå regulært regelbrud. Vi agter at pløje en fodergræsmark op og tilså den med hvede, indrømmer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dermed lægger bestyrelsen sig direkte ud med Plantedirektoratets seneste diktat, der netop forbyder ompløjning af fodergræs om efteråret.

Otte ændringer på seks uger

Men forbuddet mod ompløjning af fodergræs er blot den dråbe i strømmen af regler, der har fået tålmodigheden til at briste i KHL's bestyrelse.

Alene siden midten af august er reglerne om såning og indberetning af efterafgrøder ændret otte gange, og Plantedirektoratets årlige vejledning vedrørende markdrift fylder nu 140 sider mod de oprindelige 20.