Har man marker langt fra ejendommen bør alternativer vurderes. I det følgende er nogle mulige veje skitseret. Også her er der taget udgangspunkt i marker, som ligger otte kilometer fra ejendommen sammenholdt med marker inden for to-tre kilometer.

Bedre betalingsevne tæt på ejendommen

Som vist i artiklen på foregående side har man kort sagt 1.200 kroner mere at betale med i en forpagtning. Den gulerod bør mange tygge lidt mere på. Man skal naturligvis ikke give hele gevinsten til en ny bortforpagter ? så er man jo lige vidt ? men der er en gevinst til deling i en forhandling. Måske det kunne give anledning til lidt mere dynamik i omfordelingen af jorden eller tilbageholdenhed i indgåelse af fjerntliggende forpagtninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kolbemajs er absolut også et alternativ, som bør overvejes. Dette efterår kan forsyningen med crimpet korn fra våde marker måske dække fleres behov for supplerende stivelse. Beregningen i figuren viser imidlertid, at kolbemajs er et godt alternativ til helsæd ? ikke mindst, når afstanden til marken bliver otte kilometer.

Mindre volumen ved kolbemajs

Ved kolbemajs reducerer man volumen til cirka en tredjedel svarende til en transportbesparelse på 650 kroner. Snittekapaciteten er øget i forhold til helsæd, hvilket giver en besparelse i størrelsesordenen 150 kroner. Udbyttet målt i FE falder med cirka 15 procent. Til gengæld sættes kolbemajsens værdi i stalden cirka 25 øre højere, hvilket netto gør kolbemajsen 775 kroner mere værd.

Netto er der således en gevinst på næsten 1.600 kr. ved at erstatte majshelsæd med kolbemajs. Dog er det kun de 650 kroner, som kan tillægges markens beliggenhed. Resten af gevinsten hentes jo også på marken hjemme ved ejendommen.

Hvorvidt det er attraktivt at dyrke kolbemajs afhænger i sidste ende af, hvorvidt det passer ind i fodringen, og om man kan håndtere kolbemajsen rent praktisk.

Høj stub

Øges stubhøjden fra 20 til 50 centimeter, sænkes udbyttet med cirka seks ton - cirka 15 procent svarende til blot 150 kroner i transport. Er der efterfølgende brug for en ekstra stubbearbejdning, er gevinsten for længst brugt. Udbyttet målt i FE falder med cirka syv procent, men samtidig forbedres kvaliteten med cirka 0,08 kg TS/Fe, og tørstof hæves typisk med 2,5 procent. Om udbyttetabet kan ophæves af en bedre kvalitet, må alene afgøres i stalden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dyrk korn og køb grovfoder

Korn er naturligvis også en oplagt afgrøde at indsætte som alternativ, da man her slipper for langt størstedelen af transporten. Kører man under særreglen med mulighed for at køre op til 2,3 DE/ha, er det imidlertid ofte således, at hele arealet anvendes til grovfoderproduktion. Muligheden er naturligvis at producere korn og dernæst indkøbe grovfoder hos avlere tættere på ejendommen. Her er vi dog inde på et område, som kræver nærmere beregning af de konkrete forhold. Kan avleren for eksempel modtage husdyrgødningen, eller har man alligevel omkostning til afsætning? Fastsættes prisen pr FE i forhold til korn, og hvad er den fjerntliggende marks udbyttepotentiale for korn i det hele taget?

Ingen slap gylle her - tak!

Simpelt men alligevel værd at tænke på. Man skal naturligvis undlade at køre den tynde gylle, som har samlet vand op hele vinteren. Det koster nemt 200 kroner ekstra pr. hektar. I det hele taget bruges hvert år rigtig store beløb på at køre vand ud på marken. Kør evt. også dybstrøelsen ud på den fjernliggende mark, men husk at nedjustere mængden af gylle tilsvarende. Teoretisk set kan man også erstatte gyllen helt eller delvist med handelsgødning. Det vil dog i praksis flytte den sidste rest af handelsgødning væk fra græsmarkerne på ejendommen med 2,3 DE/ha, hvilket ikke kan anbefales.

Et sundt sædskifte

Værdien af et sundt sædskifte bør ikke undervurderes. Ovenstående betragtninger handler udelukkende om de kortsigtede gevinster. Et er dog klart ? arealer samlet tættere på ejendommen gør det ulige meget lettere at praktisere et varieret sædskifte, som på længere sigt giver de mindste problemer med ukrudt og sygdomme samt den bedste udnyttelse af næringsstofferne. Snak med din planteavlskonsulent og få sat tal på din økonomi i marken.