Om to uger kåres skal verdens bedste pløjere kåres, og der er to danske kandidater til titlerne. Hardy Andersen, standardplov, og Søren Korsgaard, vendeplov, er gået i skarp træning til det kommende verdensmesterskaber i Sverige.

Efterårspløjningen sidder stadig i kroppen på Hardy Andersen, og han har kun trænet i en uges tid, mens Søren Korsgaard slet ikke har haft ploven i jorden, siden han vandt sit DM i efteråret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag, søndag den 1. maj, trænede de to pløjere for første gang sammen på en mark ved Holstebro, og de næste dage vil gå med at få finpudset teknikken, inden turen går til Sverige den 4. maj.

- Vi har så tre uofficielle træningsdage derovre, og den 7. maj begynder den officielle træning. Det giver os ni dage til at lære den svenske muld at kende, inden selve konkurrencerne begynder den 13. maj, fortæller Søren Korsgaard.

Søren Korsgaards to-furede Kverneland-plov har ikke været afmonteret, siden han vandt DM i vendeplov i efteråret.

- Jeg vil være godt tilfreds med en placering blandt de ti bedste, siger han beskedent, men tilføjer, at VM-konkurrencen ligger på et skidt tidspunkt.

- Der har ikke været meget tid til at træne på grund af forårsarbejdet i marken. En efterårskonkurrence kunne måske betyde en placering mellem de fem bedste, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Søren Korsgaard er med for femte gang til VM, og hans bedste placering hidtil er en tredjeplads ved VM i Irland.

Hans Kverneland-plov hænger bag på den gamle 80-hestes Case IH 1494, som tidligere har hjulpet ham til fine placeringer.

- Det er vigtigere for mig at kende traktoren end at have en masse elektroniske hjælpemidler. Den har en almindelig, mekanisk lift, som giver mig en god føling med, hvordan ploven arbejder, fortæller Søren Korsgaard.

Begyndte i 1968

Hardy Andersen har været med i konkurrencepløjning i mange år. Allerede i 1968 begyndte han med sporten, og med adskillige mesterskaber i bagagen stiller han nu op for ottende gang op til et verdensmesterskab.

Hardy Andersen lægger ikke skjul på, at han gerne vil have en guldmedalje med hjem i dette - måske sidste - verdensmesterskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med lidt held skulle der være en chance for et verdensmesterskab. Det ville være en god afslutning på min deltagelse i pløjesporten, siger han, der opnåede en tredjeplads ved VM i 2009.

- Men jeg har jo før sagt, at jeg vil stoppe, så intet er sikkert, tilføjer han.

Hardy Andersen har en to-furet Fiskars-plov efter traktoren, der er en Lamborghini 1060 fra 1998. De finske plove er efterhånden et sjældent syn både til konkurrencepløjning og i landbruget generelt.

Men Hardy Andersen synes, det er sjovt at komme trækkende med noget, som ingen andre har.

- Det er den eneste af slagsen ved konkurrencerne. Og det er egentlig mærkeligt, at andre ikke kører med den, for den er bestemt på højde med Kvernelands plove, som de fleste bruger, siger han, og fremhæver de specielle, aflange muldplader.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hardy Andersen har brugt mange timer på at modificere sin plov. Blandt andet har han brugt dele fra en vendeplov for at lave et nyt tårn for at få ploven længere bagud. Dertil kommer to hjul foran og et enkelt bagpå. Derved kommer loven til at ligge mere stabilt, idet han kører med flydende topstang. Desuden er trækpunktet blevet sænket.

- Den fungerer faktisk som en bugseret plov, uddyber Hardy Andersen.

Det bagerste skær indstiller Hardy Andersen manuelt, og det er trinløst variabelt til en furebredde mellem 10 og 14 tommer, mens det forreste er hydraulisk variabelt.

Se VM-programmet her.