Det kan være svært at se ukrudtet i bunden af marken, når afgrøden står højt.

Set oppefra er det meget lettere, og derfor har et team bestående af specialister fra Videncentret for Landbrug og fra universiteterne i København og Aalborg har taget en drone - et ubemandet luftfartøj- i brug for at afsløre de uønskede vækster.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved at montere et kamera på en seks-rotors helikopter, en såkaldt hexakopter, kan teamet tage billeder af forskellige marker fra luften og derved få øje på ukrudtet.

På længere sigt skal billederne hjælpe med at forfine sprøjteteknikken, så der kun sprøjtes for ukrudt lige der, hvor det er nødvendigt.

Det er først og fremmest farveforskellen mellem den nyttige afgrøde og ukrudtet, som skal analyseres af dataloger. Dataeksperterne skal så udarbejde automatiske algoritmer til ukrudtsgenkendelse.

- Det kræver et større udviklingsarbejde at transformere fotografierne til kort, som landmanden kan bruge til at sprøjte efter, fortæller landskonsulent Jens Erik Jensen, Videncentret for Landbrug. Han tilføjer, at den laveste ambition med projektet blot er at skelne ukrudt fra afgrøde, mens den højeste ambition er, at systemet kan genkende de forskellige ukrudtsarter.

I første omgang handler forsøget om at opbygge en stor database med billeder af forskellige forskellige flerårige ukrudtsarter i modent korn på forskellige jordbundstyper, som datalogerne skal arbejde med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Registrerer grønne afgrøder

Et andet formål med forsøget er, at billederne fra luften skal sammenholdes med informationerne fra en traktormonteret sensor, som registrer grønne områder i den modne kornafgrøde.

- Desuden skal vi også have det med, som vi kan se ved fysiske observationer, tilføjer Jens Erik Jensen.

Ingeniør Jon Nielsen fra København Universitet ligger på knæ i græsset og har trukket sin jakke op over hovedet. Inde i jakkens mørke kan han bedre se computerens skærm, hvor han programmerer hexakopterens rute over den valgte mark ved Hjalleup.

Ganske vist skal idémanden bag hexakopter-projektet, lektor Jesper Rasmussen fra København Universitet, få hexakopteren i luften ved hjælp af fjernstyringen, men når det flyvende kamera først er i luften, styres det via GPS til de koordinater, som Jon Nielsen har lagt ind i dronens computer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At sikkerheden er på plads inden flyvningen, bekræftes af, at Jon Nielsen tager beskyttelsesbriller på, mens han monterer kameraet og tænder for strømmen til de seks motorer.

Billede hver 3. sekund

Den lille forsamling af tilskuere bliver bedt om at trække sig væk fra maskinen, og på ordet ”go” får Jesper Rasmussen det mekaniske kæmpeinsekt i luften.

På trods af vindstød på op til 12 meter pr. sekund flyver maskinen stabilt på den ønskede rute over marken frem og tilbage, mens kameraet tager et billede hver 3. sekund.

- Billederne tages også i forskellige højde - fra 10 meter til 50 meter - for at se, hvad den optimale højde for billedkvaliteten er, siger Jesper Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du kan se et klip fra flyvningen på www.maskinbladet.tv