Når man ikke kan få en opsamlervogn, der kan klare flere arbejdsgange samtidigt, må man selv konstruere en.

Sådan tænkte Jørgen Jensen, der driver Dalby Rideskole ved Kolding, da han sidste sommer gik i gang med sit projekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med en baggrund som maskintekniker og en god portion opfindertalent har Jørgen Jensen selv konstrueret sin vogn.

Nu - otte måneder senere - står vognen klar, og med den kan én mand køre og samle minibigballer eller bigballer sammen ude på marken, køre hele stakken ind i laden eller i tørringsanlægget og her læsse af.

Vognen rummer 12 minibigballer eller otte bigballer.

- Det er jo bøvlet og tidskrævende, at en mand kører rundt med en gummiged eller en teleskoplæsser og samler baller op, mens den anden kører læsset i laden. Vi laver hø på 20 til 25 hektar om året, og ballerne skal ikke ligge for længe på marken, så derfor kiggede jeg efter en opsamlervogn, der både kunne læsse og transportere ballerne, fortæller den 55-årige Jørgen Jensen.

Hydraulisk forskydning

Vognen er opbygget med en trækstang, der hydraulisk kan forskydes, så vognen både kan køre som en normal vogn på vejen og køre parallelforskudt med traktoren ude på marken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

To fangarme kører hydraulisk ud, når ballerne skal samles ind, og fangarmene vender ballerne en kvart omgang og styrer dem hen til balletængerne.

På den måde undgår man at køre på tværs af marken med de ubehag, det medfører.

Tængerne tager fat i ballen og fører den om på ladet, hvor et par gafler på en bundkæde holder styr på ballerne og fører dem bagud på ladet, efterhånden som ballerne læsses på.

Ladet skråner bagud, så ballerne står fast, selv om man kører i kuperet terræn.

Når ladet er fyldt, køres vognen hen til laden eller som i Jørgen Jensens tilfælde direkte hen til det hjemmekonstruerede tørringsanlæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ladet løftes i lodret stilling, og hele stakken læsses af på en gang.

- Der findes ikke rigtig nogen af den slags opsamlervogne til minibigballer herhjemme, så jeg søgte på nettet og fandt ud af, at der findes mange lignende vogne i USA, Australien og England, som jeg blev inspireret af, fortæller Jørgen Jensen, der gerne ser sin konstruktion køre flere steder herhjemme.

- Jeg er overbevist om, at mange landmænd med større mængder halm eller hø kunne spare tid og bevare en god kvalitet på varen med min opsamlervogn, siger han og uddyber:

- Vores hø skal i tørreanlægget senest to timer efter presning, og derfor haster det med at få ballerne samlet sammen for at undgå mug og skimmeldannelse. Og det tager egentlig længst tid at samle dem sammen.

Enkel opbygning

Vognen er ifølge Jørgen Jensen bygget så enkel og driftsikker som muligt, for derved mener han, at fejl eller fejlbetjening kan undgås.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alle skal kunne bruge den uden at have den store tekniske indsigt. Det er også en fordel for mig, at jeg ikke skal bruge tid på at have kunder i røret, der har problemer med vognen, forklarer han og vurderer, at en pris på godt 300.000 kroner er en fornuftig pris på vognen.

I skrivende stund mangler Jørgen Jensen kun at sætte skærme, lys og bremser på vognen, inden den er klar til at også at måtte køres på offentlig vej.

Produktionen af de maskiner, Jørgen Jensen bygger, ligger i et selvstændigt selskab med navnet Farmtek ApS.

På Youtube kan du se en video af opsamlervognen - http://www.youtube.com/watch?v=VKOTHpYzh3s.

Desuden er der en kort video på Maskinbladets hjemmeside i forbindelse med denne artikel.