Det er torsdag på Mejlsigvej 35 lidt uden for Varde. Klokken er 8.30, og de ansatte på ejendommen, der er ejet af Hans Juul Jessen, er samlet til morgenkaffe for at snakke om dagens arbejde, samt hvad der ellers foregår ude i staldende. Stemningen er god, for på Varde Midtgård, der i alt består af tre ejendomme med 2.400 søer, er de ansatte et team. Et tæt sammenknyttet team.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En omgangstone der sørger for, at der er plads til alle, er blandt andet en af ingredienserne, der skal til for at skabe et godt arbejdsmiljø. Og på Varde Midtgård er det faktisk så godt, at de ansatte mener, at Hans Juul Jessen fortjener Landbrugets Arbejdsmiljøpris 2009. Derfor har de indstillet ham til prisen der, udover en kontant præmie på 25.000 kroner, også fungerer som motivation og inspiration til andre danske landmænd, der ønsker et sikkert og inspirerende arbejdsmiljø.

- Arbejdsmiljø er jo også psykisk arbejdsmiljø. Og det er også, at man taler ordentligt til hinanden, siger Anne-Lise, Hans Juuls hustru.

Derfor er der for alle ledere og ansatte på Varde Midgård blevet udarbejdet en såkaldt DISC-profil. DISC-profilerne fortæller blandt andet, hvordan hver enkelt ansat bedst tager imod de irettesættelser, der også skal til engang imellem.

- Nogle skal bare have den lige på og hårdt, mens andre skal have en forklaring med. Og DISC-profilen fortæller helt nøjagtigt, hvordan man taler til hinanden, så man motiverer hinanden til at blive bedre medarbejdere, fortæller Anne-Lise Jessen.

Lær af nærvedulykkerne

Ornerne på Varde Midtgård vejer op mod 350 kilo, og når de hver uge skal få 40 søer i brunst, kan humøret hurtigt blive meget højt. En orne kan storme op og ned ad staldgangen i forsøg på at komme i nærkontakt med de 40 damer. Og så er der altså stor risiko for at komme i klemme eller blive trådt på. Derfor er der på begge de ejendomme, der har søer, anbragt såkaldte ornevogne. De sørger for, at de ansatte er i mindst mulig kontakt med dyrene, så risikoen for ulykker minimeres markant. Vognen kan endda fjernstyres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er tiltag som dette, der er med til at skabe et sikkert arbejdsmiljø i Varde, men det er i kombination med ting, der er ganske simple. Anne-Lise fortæller:

- Tingene er i orden, og der er ryddeligt rundt om en, så man ikke falder i alt det, der bare ligger smidt. Ting er på deres pladser. En stor del af sikkerheden bygger også på erfaringer. At tage ved lære af de situationer, hvor det kunne være gået galt, men heldigvis ikke gjorde det. Derfor er et af Hans Juuls mottoer:

- Husk at sige til sig selv: "Det kunne være gået galt, men det gjorde det ikke. Hvordan undgår vi, at det går galt næste gang, vi kommer i samme situation?"

Den tankegang har blandt andet ledt til en simpel, men innovativ løsning, når det gælder opbevaring af de automatsprøjter, der bruges til at vaccinere gårdens grise. Før denne smarte opfindelse lå sprøjterne med nålen blottet i sin kasse. Det førte til en del stik i fingrene, men ved at montere et ganske almindeligt PVC-rør i kassen, som sprøjterne kan sidde i, fjernede man simpelthen risikoen, og uventede nålestik blev derfor en sjældenhed på Varde Midtgård.

Om Hans Juul Jessen og resten af Varde Midtgård kan bryste sig af at have landbrugets bedste arbejdsmiljø i 2009 bliver afgjort til Agromek den 24. november i MCH Messecenter Herning.