Fedt fra dyr har de seneste 20 år været betragtet som den direkte vej til blodpropper og hjertestop. Nu afslører amerikansk forskning fra Harvard University, at det slet ikke er så galt endda. Det skriver magasinet Aktiv Træning og Borsen.dk.

Forskerne har kigget nærmere på en række studier af det mættede fedts betydning for sundheden. Til deres store forundring har de ikke fundet nogen sammenhæng mellem indtaget af mættet fedt og risikoen for blodpropper eller hjerte-kar-sygdomme. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Resultatet overrasker kun delvis kostekspert og ernæringskonsulent fra Institut for Human Ernæring, Martin Kreutzer.

- Tendensen har været på vej i et stykke tid. Ligesom vi har brug for umættet fedt fra for eksempel nødder og fisk, har vi også brug for mættet fedt. Det mættede fedt er tit animalsk og kommer derfor sammen med en masse proteiner. Fedtet giver også struktur til vores celler, siger Martin Kreutzer til Aktiv Træning og Borsen.dk. 

Nye kostråd

Han minder dog i samme åndedrag om, at det mættede fedt er kalorierigt. Så selvom det ikke i sig selv ødelægger vores blodårer, feder det, og overvægt er og bliver usundt.

Den nye forskning kaster nyt lys over de klassiske kostråd. Traditionelt har man anbefalet at holde igen med det animalske fedt og i stedet spise en masse kulhydrater i form af brød, pasta, kartofler og ris.

- Rådene er lagt an på, at vi arbejder fysisk hårdt og derfor har brug for masser af energi i form af kulhydrater. Når vi har stillesiddende arbejde, forbrænder vi primært fedt, og med vores moderne livsstil vil det derfor være fordelagtigt at skrue op for fedtindtaget og ned for kulhydraterne, siger Martin Kreutzer.