For en uge siden fik Fødevarestyrelsen bekræftet, at PRRS Horsens var en rekombination mellem to levende vacciner Unistrain PRRS og Suvaxyn PRRS MLV. Det har ført til denne suspension af Suvaxyn PRRS MLV, med den begrundelse at det er den der sidst er kommet på markedet.

- Vacciner bør ikke rekombinere med hinanden. Det har vi nu evidens for at de to PRRS-vacciner gør, og derfor har vi valgt at suspendere den ene. På den måde kan vi sikre os, at der ikke opstår nye virustyper mellem de to vacciner, siger Tim Petersen, souschef hos Fødevarestyrelsen. Han forklarer, at Fødevarestyrelsen ikke har grundlag for at sige om det er den ene vaccine eller den anden der er værst, men at man har valgt at stoppe for brugen af den vaccine der er kommet på markedet sidst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har valgt at suspendere den sidst tilkomne vaccine. Jeg forventer, at Lægemiddelstyrelsen og det Europæiske Lægemiddelagentur tager denne information om risiko for rekombinationer af levende vacciner til sig. Og at de i fremtiden vil have det med behandlingen af fremtidige godkendelser, udtaler Tim Petersen. Han husker på, at suspensionen er en midlertidig foranstaltning, og at EU-kommissionen nu underrettes. Her skal et fagligt udvalg vurdere om suspensionen skal opretholdes.

Medicinalfirma arbejder på at finde fakta

Det er Orion pharma der distribuerer Suvaxyn PRRS MLV vaccine i Danmark. Vaccinen er udviklet af Zoetis hvis direktør netop er ankommet til Danmark. Jamie Brannan er vicepræsident for Zoetis i Nordeuropa og er overrasket over Fødevarestyrelsens beslutning.

- Som medicinalfirma arbejder vi ud fra videnskabelige fakta. Derfor undrer det os meget, at Suvaxyn PRRS MLV bliver suspenderet på baggrund af en markedsføringsdato og ikke en rationel, videnskabelig vurdering, udtaler Jamie Brannan. Han forklarer, at Zoetis nu arbejder tæt sammen med de danske myndigheder for at få opklaret sagen.

- Vi er ikke enige med Fødevarestyrelsens begrundelse for suspension af Suvaxyn PRRS MLV. Derfor fortsætter vi med de tekniske undersøgelser indtil vi har de videnskabelige fakta på plads. Jamie Brannan påpeger at det kun er i Danmark, at vaccinen er midlertidig suspenderet. Vicepræsidenten vil ikke ind på hvad der vil ske med vaccinen i resten af Europa.