Carlotta er noget særligt. Det er der vist ingen, der kan løbe fra, for tidligere på efteråret rundede hun en milepæl: 200.000 kg mælk i livsydelse, hvilket ingen anden ko indtil nu har præsteret i Tyskland.

Prægtig ser hun også ud, selv om øremærket afslører, at hun er født i 2001.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derfor har hun nu fået sin egen luksusbås, så hun ikke længere skal stå sammen med de andre køer. Nu kan hun nyde livet i ro og mag med dybstrøelse, siger Hilmar Zarvel. Han er ansat Statens Institut for Landbrug og Havebrug Sachsen-Anhalt i Iden, hvor også Carlotta holder hof.

Det må siges at være velfortjent, men inden hun fik sin egen bås, viste hun sig også som en klog ko. Således undgik hun foderbordet i trængselstider og foretrak i stedet mindre stress ved at æde, når de andre køer ikke gjorde.

Den reducerede stress kan måske være en af årsagerne til, at hun i dag har et fremragende helbred. Kun en gang er hun blevet behandlet for mastitis, hvilket var tilbage i 2008. Og hun har intet mindre end 30 tænder i god stand, hvilket må siges at være et særsyn for en ko i den alder. Og klovene er ligeledes utroligt sunde.

I voldsom brunst

I alt har Carlotta kælvet 13 gange, og sidst, det skete, var tilbage i april 2017. Men nu kan Hilmar Zarvel oplyse, at hun endnu en gang er med kalv.

- Årsagen er, at hun kom i så voldsom brunst, at vi syntes, det var synd for hende, hvis ikke vi inseminerede hende igen, og 12. april i år blev hun drægtig, siger Hilmar Zarvel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De 200.000 kg mælk, som Carlotta indtil videre har ydet, indeholdt i øvrigt 3,73 procent fedt og 3,08 procent protein.

I sin første laktation gav hun 11.321 kg mælk, men den bedste var hendes fjerde med 15.681 kg.

Gården, hvor Carlotta står, tæller udover hende cirka 400 andre køer, som i de sidste seks år har givet 55.000 kg mælk i gennemsnitlig livsydelse.