Abonnementsartikel

17 år er ikke for gammel til at blive insemineret endnu en gang.

Carlotta er noget særligt. Det er der vist ingen, der kan løbe fra, for tidligere på efteråret rundede hun en milepæl: 200.000 kg mælk i livsydelse, hvilket ingen anden ko indtil nu har præsteret i Tyskland.

Prægtig ser hun også ud, selv om øremærket afslører, at hun er født i 2001.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Derfor har hun nu fået sin egen luksusbås, så hun ikke længere skal stå sammen med de andre køer. Nu kan hun nyde livet i ro og mag med dybstrøelse, siger Hilmar Zarvel. Han er ansat Statens Institut for Landbrug og Havebrug Sachsen-Anhalt i Iden, hvor også Carlotta holder hof.

Det må siges at være velfortjent, men inden hun fik sin egen bås, viste hun sig også som en klog ko. Således undgik hun foderbordet i trængselstider og foretrak i stedet mindre stress ved at æde, når de andre køer ikke gjorde.

Den reducerede stress kan måske være en af årsagerne til, at hun i dag har et fremragende helbred. Kun en gang er hun blevet behandlet for mastitis, hvilket var tilbage i 2008. Og hun har intet mindre end 30 tænder i god stand, hvilket må siges at være et særsyn for en ko i den alder. Og klovene er ligeledes utroligt sunde.

I voldsom brunst

I alt har Carlotta kælvet 13 gange, og sidst, det skete, var tilbage i april 2017. Men nu kan Hilmar Zarvel oplyse, at hun endnu en gang er med kalv.

- Årsagen er, at hun kom i så voldsom brunst, at vi syntes, det var synd for hende, hvis ikke vi inseminerede hende igen, og 12. april i år blev hun drægtig, siger Hilmar Zarvel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De 200.000 kg mælk, som Carlotta indtil videre har ydet, indeholdt i øvrigt 3,73 procent fedt og 3,08 procent protein.

I sin første laktation gav hun 11.321 kg mælk, men den bedste var hendes fjerde med 15.681 kg.

Gården, hvor Carlotta står, tæller udover hende cirka 400 andre køer, som i de sidste seks år har givet 55.000 kg mælk i gennemsnitlig livsydelse.