Planteavl præger Christian Høeghs hverdag - dels i arbejdet som planteavlsrådgiver, men også som selvstændig landmand.

En flot solskinsdag i september er jeg på besøg på Lolland, nær Kettinge. På gårdspladsen bliver jeg budt velkommen af en smilende Christian Høegh. Han har sagt ja til, at være med i portræt af ham og hans landbrug. Rammerne for samtalen foregår ved spisebordet over en god kaffe og jeg er nysgerrig efter at høre, hvad der driver Christian, både som landmand, men også som planteavlsrådgiver hos Agrovi.

- Først og fremmest syntes jeg landbrug er et fantastik erhverv, som giver mange muligheder. Som landmand, at se tingene gro og som rådgiver at være med til at udvikle, hjælpe og præge andre landmænd, siger han.

Christian Høegh, 29 år, er anden generation på gården, som han pr. 1. januar 2017 overtog efter sine forældre. Der hører 60 hektar god lerjord til, som overvejende er fordelt mellem JB6-7. Til høst i år var der inklusiv forpagtning omkring 180 hektar i markplanen med flere specialafgrøder; spinat, quinoa, hvidkløver, rødsvingel, sukkerroer og derforuden vårbyg og vinterhvede. Forpagtningen består af to ejendomme fordelt på 22 hektar kommunejord og omkring 108 hektar på en anden ejendom, som er ved at blive solgt.

- Jeg vil gerne have specialafgrøder i sædskiftet, da det giver et større udbytte af ens indsats, hvis det lykkedes, siger han.

Dog betyder usikkerhed omkring salg af den ejendom, hvorpå han forpagter jorden, at han endnu ikke har lagt sig fast på sædskiftet for den kommende sæson.

- Indtil videre bliver det nok vårbyg, vinterhvede og sukkerroer. Men jeg håber på, der bliver mulighed for at få nogle specialafgrøder ind også, men nu må vi se om ejendommen bliver solgt, siger han.

Som noget nyt har han fra i år indledt et samarbejde med en nabo.

Synergieffekt ved at være rådgiver og landmand

Den praktiske del i jobbet som landmand fylder meget - lige fra såbedet, til at sprøjte og gødske og endelig at høste sine afgrøder.

- Det giver gode udfordringer i løbet af sæsonen at skulle forholde sig til disse forskellige opgaver og være en del af det. Men lige så frustrende vejret kan være - lige så spændende er det også at planlægge efter det. Sådan er det jo at være i og arbejde med naturen. Det er ikke noget, jeg vil undvære, siger Christian Høegh og forsætter:

- Man er en del af en stor sektor og muligheden for at kunne producere sunde fødevarer, ser jeg som et stort ansvar og tager gerne det på mine skuldre.

Glæden ved at være praktisk landmand tager han også med over i jobbet, som rådgiver.

- Der er ingen tvivl om, at det er en fordel, man selv er landmand, når jeg er ude i regi som rådgiver. Man er i øjenhøjde, og jeg kan have den praktiske tilgang med i de ting, man taler om, siger han og fortsætter:

- Samtidig giver det en god synergi effekt, at jeg er med på beatet to steder. De erfaringer og ideer jeg får eller oplever, både som landmand og rådgiver, kan jeg bruge dels hjemme og ude hos mine kunder.

Han er ansat på deltid hos Agrovi og nævner, at det da godt kan give lidt udfordringer at få det hele til at gå op.

- Det er selvfølgelig lidt udfordrende, at sidde på kontoret, når det er sprøjtevejr derhjemme, men det skal også tilføjes, at det giver en større stabilitet i forhold til indkomst, da vores ejendom ikke er større. Det er nødvendigt at have et job ved siden af. Så man finder en måde at få løst tingene bedst muligt på, siger han.

Han tilskriver også Agrovi, som en del af sin glæde ved jobbet, som rådgiver.

- Det er en virksomhed, som gerne vil, at man tænker anderledes, og at vi udfordrer vores kunder. Hvis vi ikke provokerer, kommer vi heller ikke til at tænke anderledes. Det smitter også af på min egen bedrift, siger han.

En del af hans kommende strategi for udvikling af hans egen bedrift er blandt andet overgang til mere pløjefri dyrkning af jorden og bedre nytte af efterafgrøderne.

- Når man vælger at provokere ens kunder, er man også nødt til at se indad og se på, hvordan man selv kan optimere. Derfor har jeg valgt at fokusere på at få så sund en jord som muligt - blandt andet igennem mindre jordbearbejdning og via efterafgrøder, siger han.

Den vigtige handlingsplan

Christians Høeghs strategi for ejendommen er ikke kun fokuseret på selve driften af jorden, men i høj grad også på, at hans ejendom fungerer som virksomhed og kan løbe rundt økonomisk.

- En strategi er god at have i baghånden, men er du uheldig og kommer ind i en dårlig periode rent økonomisk. Er du nødt til at lægge en handlingsplan for at komme oven vande igen, og her er det vigtigt, at banken er medspiller og ikke modspiller.

- Man skal se på fakta, og ud fra det skal der laves en plan for, hvordan man kan rette op det igen. Derfor er det vigtigt, selv i gode tider, at have en god dialog med sin bank. På den måde har man en langt bedre samarbejdspartner, når det virkelig gælder, siger han og forsætter:

- Jeg har også lært, at når tingene ikke går som planlagt, skal man kunne se sig selv i øjnene og sige til sig selv; Jeg har gjort alt, hvad jeg kunne - i stedet for at slå selv oven i hovedet. Det gør en stærkere som menneske.

Derfor opfodrer han også fremtidens landmænd til at være forandringsparate.

- Man skal være åbne overfor input, når man selv er blevet fartblind i dagligdagens ræs, siger han.

Gymnasiel baggrund giver flere muligheder

Tanken om kun at være landmand tiltaler ikke Christian Høegh.

- Jeg er nok for socialt anlagt, jeg vil gerne ud at møde andre mennesker i min hverdag, selv om jeg også altid gerne har villet landbruget, siger han.

Interessen for jordbrug startede han som 16-årig, hvor han var klar til at starte på landbrugsuddannelsen. Men forældrene var vedholdende og holdt fast på, at han skulle have en gymnasiel uddannelse først.

- Det er jeg faktisk i glad for i dag, og det kan anbefales. Det giver flere muligheder at vælge imellem, siger han.

Efter HHX tog han en uddannelse, som agrarøkonom på Dalum Landbrugsskole, hvorefter han var ansat tre år hos Vikima Seeds som frøavlskonsulent.