Abonnementsartikel

På kurset Future Farmes fik Mark Timmerman afklaret spørgsmål om, hvordan han skulle komme videre som selvstændig.

Hvad vil du med dit liv, har du en plan klar, for hvad du skal, og er du sikker på, det er det rigtige for dig? Er du i tvivl, så læs med her, og få et indblik i, hvad kurset Future Farmer afholdt af Seges Akademi har betydet for Mark Timmerman.

- Efter jeg blev færdig som agrarøkonom på Dalum Landbrugsskole manglede jeg ideer eller input til videre forløb. Det fik jeg afklaret på forløbet Future Farmers, siger Mark Timmerman.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Noget af det værste man kan gøre er vel at have for travlt med at købe en ejendom eller blive selvstændig uden at have gennemtænkt hele processen. Ikke kun med selve købet, men også med sig selv. Er det egentlig det her jeg vil og hvad med ens kæreste/kone er de med på ideen. Man er flere om det selvom de ikke er medejere, tilføjer han.

... Vi skulle have fokus på

at drive virksomhed og ikke blot passe et landbrug...

På kurset blev Mark Timmerman nødt til at se på sin situation og ønsker i en ny vinkel. Kursisterne blev igennem en række test og forløb gået meget på klingen med hvem de er og hvad de ville.

- Hvad gør mig glad og hvad vil jeg gerne - hvordan kommer jeg derhen? Vi fik tingene set i helikopterperspektiv og jeg kom frem til, at jeg skal prøve nogle ting af inden jeg slår mig ned som selvstændig, siger han.

- En anden ting, jeg vil fremhæve som værende positivt ved kurset var fortrolighed mellem deltagerne, hvilket gjorde at man lærte hinanden rigtig godt at kende, hvilket igen betød, at vi fik vendt mange forskellige ting, som bidrog givtig til samtalerne og diskussionerne. Vi har efterfølgende lavet en Erfagruppe, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hele forløbet umøntede sig i at Mark Timmerman nu er ansat som driftsleder på sin fars ejendom, hvor han står for både stald og marken.

Et skridt på vejen

De to havde drøftet meget frem og tilbage, hvordan de skulle gribe det an.

- Min far er 58 år og føler sig ikke klar til at give slip endnu. Vi har dog lavet et setup nu, hvor min far nu kører som sælger tre til fem dage i ugen, siger han og tilføjer:

- Det er en fin mellemvej, hvor jeg har muligheden for stort set at drive det som mit eget. Hvor min far er rådgiver på sidelinjen.

- Det er ikke altid, det går som forventet, når familier på den måde skal lave et generationsskifte, fortæller Mark Timmerman og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er godt at forberede i god tid og inddrage synspunkter fra begge parter. Samt at begge parter er åbne og interesserede i at lave en fremtidig løsning. Men jeg synes min far og jeg har fået drøftet tingene godt igennem og fået lavet et godt setup.

Et setup, som skal resultere i, at Mark Timmerman om nogle år overtager ejendommen, og at den på sigt skal udvides yderligere.

Maksimering af profit

Ejendommen blev drevet økologisk fra 2003 til 2013 på dette tidspunkt havde de brug for et stort areal til foder. I 2013 skiftede de tilbage til konventionel drift, og havde ikke længere behov for så stort et areal til mælkeproduktion.

- Du kan sige vi fik areal i overskud til planteavl, som vi derefter benyttede til korn. Vi lejer jord ind, da et større areal giver et bedre sædskifte for os, fortæller Mark Timmerman.

Han fortæller også at de gerne vil udnytte deres areal bedst muligt og skabe en økonomisk gevinst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er stadig søgende, men håber på at vi yderligere kan optimere markdriften. Blandt andet arbejder vi på at ændre vores markplan til at indeholde frøgræs og kartofler også - for at maksimere profit.

Drift af en virksomhed

I processen med at optimere ejendommen har Mark Timmerman taget en vigtig detalje med fra kurset.

- Vi skulle have fokus på at drive en virksomhed og ikke blot passe et landbrug. Derfor ser jeg også ser på helheden af ejendommen og udvikle den efter at bruge miljøgodkendelsen i forhold til dyrene og finde potentialet i marken. Alt dette skal man huske at tænke i hele ens liv og hvordan dette harmonere, siger han.

Inden Mark Timmerman startede på kurset havde han sit eget CVR-nummer. Hvor han hjalp en lokal maskinstation med sprøjtning. Samtidig passede han jord for en nabo og sin far omkring 550 hektar.

- Det var en form allround opstart til at komme i gang som selvstændig. Men på dette tidspunkt vidste jeg ikke om fremtiden skulle være på min fars ejendom eller en anden, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tillid og resultater

En anden ikke helt uvæsentlig ting, de arbejdede med på Future Farmers var finansiering, hvor forløbet sluttede af med en fremlæggelse af deres projekt/resultat for en bank.

- Jeg oplevede mødet med banken som seriøst og fik god konstruktiv feedback. Oplever det som en udfordring, når vi taler om banker. Hvor er de henne og hvad ønsker de/ har fokus på. Vi har lavet mange budgetter på skolen ? men er det bankerne ønsker

Helt konkret fik Mark Timmerman det med fra mødet med banken at tillid er vigtigt.

- Tillid og resultater vægter de meget højt, når de vurderer en. De skal vide, hvad du vil, se at har du konkrete erfaringer og skabt resultater.

- Dernæst troværdighed og få opbygget et godt samarbejdet, hvor man stoler på hinanden og især at banken stoler på en. Det giver et godt grundlag vigtigt ved lån.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var et stort plus at få en tilbagemelding fra dem, som du skal låne penge af - fik ideer og input til min videre færd klogere på hvad de tænker. Så ved du hvad de taler om, siger han.