Juni måned bød på et turbulent vejr-marked. Forstået på den måde, at priserne på afgrødebørserne tog nogle gevaldige op- og nedture.

Juni måneds nøgleord er tørke for afgrødetilstanden på den nordlige halvkugle. Selv juni måneds WASDE-rapport, som er det amerikanske landbrugsministeriums månedlige rapport over forsyningssituationen, var ventet med spænding på grund af tørken i USA - men markedsreaktionen var, på daværende tidspunkt, begrænset. Det tog markedet dog revanche for senere. Her var vurderingen af amerikansk vårhvede nemlig den, at cirka 25 procent af hveden var enten i dårlig eller i meget dårlig kondition. Det er betydelige arealer, som vi snakker om her, og det nedsætter forventningerne til avlens størrelse. Altså vejrmæssige udfordringer for vårhveden i USA, mens majsen har mere medvind i majsbæltet. På ganske få dage steg prisen på børserne voldsomt. For så at korrigere igen, men overordnet set er stemningen vendt til en tro på let stigende priser.

Tørke i Frankrig nedsætter ligeledes forventningerne til vårbyghøsten her. Dertil kommer tørre forhold i dele af Tyskland samt meget tørre forhold i Spanien. Der viser sig nu også varme og tørre forhold i Rusland og Ukraine. Da der er en betydelig hvedeproduktion i disse lande, kan det få afgørende indflydelse på avlens størrelse og dermed prissætningen.

Trenden har ændret sig til let stigende priser, der dog hurtigt kan vende igen, hvis der kommer nedbør i betydelige mængder. Altså hviler optimismen på et skrøbeligt fundament. Alt i alt kan man som kornsælger kun følge markedet tæt, følge salgsanbefalingerne fra markedsanalytikerne og foretage delsalg, når der kommer salgssignaler. Som kornkøber har der været rig mulighed for at dække sig af til fornuftige priser, og der har været købssignal henover foråret.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind