Forskere prøver i disse år at danne sig et overblik over, hvad klimaforandringerne blandt andet kommer til at betyde for landbruget. For når temperaturen stiger, falder høstudbyttet af mange kornarter, hvilket kan komme til at få fatal betydning flere steder i verden, hvor mad allerede er en mangelvare. Det skriver videnskab.dk.

Nu har et internationalt forskerhold med dansk deltagelse fundet nøglen til, hvordan vi med større sikkerhed kan forudsige, hvor meget høsten falder i fremtiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nøglen er ikke at bruge én enkelt klima-høstudbytte-model, men i stedet at kombinere flere modeller. I studiet har forskerne samlet 27 modeller for høstudbyttet af hvede.

Hvedens genetik skal ændres

Hvede er interessant i en klimasammenhæng, da det er én af de afgrøder, der kan dyrkes under flest forskellige klimatiske betingelser.

Eksempelvis kan hvede fint gro i Holland og Danmark, Argentina, Indien og Australien på trods af, at klimaet i Australien er langt varmere og mere tørt end i Holland.

Med den nye forståelse for, at flere modeller for høstudbytte i fremtiden giver et mere præcist estimat end de enkelte modeller hver for sig, kan forskere nu begynde at forudsige, hvor galt det så kommer til at blive afgrøde for afgrøde.

- Kigger man på resultaterne i modellerne, viser de, at høstudbyttet kommer til at falde i takt med, at klimaet bliver varmere. Det næste trin bliver at finde ud af, hvordan vi kan modvirke den effekt. Det skal ske ved både ændring i ’management’ af landbruget, men også i ændring af afgrødernes genetik, så de er bedre rustet til at kunne modstå temperaturstigningerne, forklarer Jørgen E. Olesen fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet til videnskab.dk.