Forskere fra Aarhus Universitet har udarbejdet en folder, der skulle hjælpe landmændene at spare på ressourcerne

 

Nye teknologier som autostyring, geografiske informationssystemer og online maskinovervågning kan optimere kørslen i marken og give landmanden mindre jordpakning, større udbytte og bedre økonomi.

Nu er disse teknologier blevet undersøgt nøje af forskere ved Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, der har publiceret nogle af sine resultater i en ny folder, der kan downloades her.

Forskerne understreger, at landmanden ofte har flere strenge at spille på, og at i nogle tilfælde kræver det blot at tænke uden for boksen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- De væsentligste emner for et optimalt udbytte af teknologien er placering af kørespor, reducering af driftstid og -omkostninger, minimering af materialespild og opdeling af marken, lyder det fra undersøgelsens bagmænd med seniorforsker Claus Grøn Sørensen i spidsen.

Optimale kørselsretninger

Ifølge dem skulle det være muligt - uden bøvl og besvær - at spare ni procent af omkostningerne i marken ved at placere sine kørespor på en anden måde.

Til det formål har forskerne udviklet et beslutningsstøttesystem, der kan udregne de optimale kørselsretninger i marken. Programmet finder den optimale kombination baseret på blandt andet landbrugsmaskinernes dimensioner, manøvreringsevne og arbejdsbredde samt markens facon.

Forskerne har andre forslag til at optimere kørslen i marken, herunder minimering af sprøjtemiddel ved kørsel med overlap, opdeling af marken og begrænsning af risikoen for trykskader.