Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Vær opmærksom på lungebetændelse hos kalve

Af Inger Boysen, kvægfagdyrlæge, Dyrlægegruppen Skjern Å-Videbæk - 15. feb. 2016 KL. 11:03

  • Slagtekalve_LIB_3_0.JPG
  • ww188179_2

Det er enormt vigtigt at behandle kalve med lungebetændelse i det akutte stadium, hvor temperaturen er 40 grader eller derover. Du får maksimal effekt af behandling, og du sikrer minimal genopblussen og dødsfald.

I december måned så vi epidemier med lungebetændelse hos kalve i mange besætninger. Det sker typisk i perioder med høj luftfugtighed og temperaturer, der svinger op og ned omkring frysepunktet i vintermånederne. Der var endvidere en del blæst i december, som kan medføre, at der opstår træk i nogle kalvestalde. Det er alt sammen med til at gøre kalvene udsatte for luftvejsinfektioner.

Lungebetændelse opstår som regel ved luftbåren kontaktsmitte, der smitter fra dyr til dyr og i de fleste tilfælde over korte afstande.

Smittepresset på den enkelte kalv bestemmes blandt andet af, hvor mange kalve der går sammen. Hvis to kalve går sammen, kan de hver især smitte hinanden, altså to muligheder for smitte. Hvis der er fire kalve i et hold, er der 12 smittemuligheder. Ved seks kalve er det 30, og ved 12 kalve er der 132 smitteveje.

Man kan gøre meget med hensyn til staldens udformning og management for at forebygge lungebetændelse hos kalve.

Hvis der er stor alders- eller størrelsesforskel på kalve i et hold, bliver de mindste kalve trykkede, har for lav tilvækst og øget risiko for sygdom, herunder lungebetændelse.

Luftvejsinfektioner starter ofte med virusinfektioner i de øvre luftveje, som vandrer ned i lungerne. De hyppigst forekommende vira er:

Ved tolkning af mikrobiologiske fund skal man være opmærksom på, at to tredjedele af normale raske kalve har sygdomsfremkaldende bakterier, virus med mere i såvel øvre som nedre luftveje - en tredjedel af dem i renkultur, eller mange bakterier i blandingskultur.

Læs mere i Bovilogisk

Læs mere, i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 19. februar.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame